• tik tok

Dan sjećanja na žrtve holokausta: Tuzla njeguje tradiciju sjećanja na sve žrtve

Jan 27, 2023

Na današnji dan obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i s dubokim poštovanjem se prisjećamo stradanja i žrtava jevrejskog naroda.

Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u našoj zemlji.

Poštovanje žrtava Holokausta tradicija je u Tuzli, koja se ogleda i kroz dva spomenika žrtvama ubijenim u ratu 1942. – 1945. godine.

U okviru programa obilježavanja 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Grad Tuzla u saradnji sa Jevrejskom opštinom Tuzla, organizovao je Okrugli sto, kao i polaganje cvijeća na spomeniku Suza i Memorijalu Jevrejima stradalim u Drugom svjetskom ratu.

“S obzirom da godine prolaze sve je manje onih koji su preživjeli holokaust. Na nam je da se toga sjećamo i da podsjećamo. Mladi, a i vi novinari treba o tome što više da pričate, da se to ne bi više ikada ponovilo. Ovdje mislim na holokaust, Srebrenicu ali i na ovo što se dešava sada u Ukrajini” – kazala je Marina Rajner, predsjednica Jevrejske opštine Tuzla.

Jevreji su u toku Drugog svjetkog rata doživjeli nezapamćenu tragediju, koja se ne smije nikada i nigdje ponoviti, rekao je Eli Tauber, direktor arhiva Jevrejske zajednice u BiH.

“U BiH je prije Drugog svjetskog rata živjelo negdje oko 14,5 hiljada Jevreja, a u ratu je stradalo oko10,5 hiljada Jevreja. Samo u Sarajevu je stradalo oko 8,5 hiljada, a u Tuzli je ubijeno oko 300 Jevreja” – kazao je Tauber.

Domaćin tribine o holokaustu bio je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

“Mi u Tuzli smo tradicionalno opredijeljeni njegovanju kulture sjećanja. Ovdje podrazumijevam žrtve holokausta, žrtve genocida u Srebrenici. Smatramo to svojom civilizacijskom obavezom, mi moramo biti takvi, moramo suosjećati sa svim žrtvama” – kazao je Zijad Lugavić, vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle.

Obilježavanje Dana holokausta u Tuzli uveličao je Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske koji sa Tuzlom njeguje prijateljske odnose.

(Balans)