• tik tok

Koje stranke stoje iza umiješanih u afere u Zavodu za zapošljavanje TK?

Jan 24, 2023

Po nalogu Tužilaštva TK i naredbi Kantonalnog suda Tuzla istražitelji SKP MUP-a TK obavili su pretrese u Službi za zapošljavanje TK, te na još  dvije lokacije u privatnim objektima u Sapni i Srebreniku. Dvije  odgovorne osobe iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona su uhapšene. Radi se o bivšoj v.d direktorici Fatimi Budić i šefu odjeljenja općih i pravnih poslova Šemsudinu Hasanoviću, rečeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla.  Oni se terete da su pogodovali određenim firmama te ih stavljali u povlašten položaj, na konkursu za projekat „Posao za sve 2022.“. Projekat je ukupne vrijednosti1,2 miliona maraka.

„Uhapšena je bivša direktorica Zavoda za zapošljavanje i šef Odjeljenja za pravne poslove. Na njega je direktorica prenijela sva ovlaštenja za ovaj projekat pa čak i da bude u komisiji, a da kasnije odlučuje o listi prioriteta, odnosno firmi koje su na listama prioriteta. Za sada imamo ova dva lica koja se tereta za ovo djelo“ – kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Zbog malverzacija u istoj firmi, Zavodu za zapošljavanje TK, Općinski  sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv 57-godišnjeg Senada Muhamedbegovića, bivšeg direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja. Njega Tužilaštvo tereti da je zaposlio jednu osobu na neodređeno vrijeme, bez raspisanog konkursa.

Zavod za zapošljavanje TK, godinama je institucija koja je opterećena aferama vezanim za stranačko zapošljavanje. Pa se s razlogom postavlja pitanje, koja je stranka delegirala tri navedene osobe.

Fatima Budić je imenovana za v.d. direktoricu Zavoda za zapošljavanje TK na prijedlog Stranke za BIH.

Šemsudin Hasanović, je zaposlen kao šef odjeljenja za pravne poslove Zavoda, a član je SDA.

Senad Muhamedbegović je imenovan za direktora Zavoda na prijedlog PDA.

Stranke koje delegiraju direktore u javnim ustanovama ne snose odgovornost u zakonskom smislu, kaže za Balans Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.

„Krivična odgovornost je individualna i veže se isključivo za osobe koje su počinile krivično djelo. Odgovornost stranaka se može gledati sa političke strane, jer trebaju voditi računa koga predlažu za određene pozicije. Kod nas to nije slučaj, jer su stranke interesne grupe“ – Kazao je Šehić.

(Balans)