Fritule su slastica koja nalikuje krofnama, a pripremaju se uglavnom u Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji. U Primorju i Istri je običaj da se prave u danima posta i na Badnjak .Vrlo su slične talijanskim zeppolama, ali obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg lijevanog tijesta s praškom za peciva.
Fritule su sve češća slastica i u Bosni i Hercegovini, posebno u praznično vrijeme. Kako ih napraviti bilo kada, pokazuje sljedeći recept i video iz Sašine kuhinje:
- Pomiješati jogurte, može i tekući ili čvrsti, jaja, koricu limuna, so, šećer, vanil šećer i rum.
- Dodati brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo
- Sve dobro promiješati i ostaviti smjesu za fritule da stoji 10 minuta
- Za to vrijeme zagrijati ulje. Ne smije biti vruće, a opet niti mlako
- Odvajati žličicom vrlo malu količinu smjese kako bi fritule bile što manje naposljetku
- Pržiti par minuta i odlagati ih na nekoliko papira kako bi se ocijedio višak masnoće
(Balans/ Sašina kuhinja)