• tik tok

Mahir Mešalić: Penzioneri imaju i moju i podršku DF-a

Jan 13, 2023

Federacija BiH, dok se Osmorka s jedne i SDA s druge strane bore za kolač u vlasti, još nema budžet za ovu godinu. Aktuelna Vlada poslala je Parlamentu prijedlog budžeta od šest milijardi i 725 miliona maraka. Savez udruženja panzionera uputio je apel parlamentarcima da budžet usvoje do 25. januara. Najugroženija i najsiromašnija populacija zaprijetila je i protestima.

„Tim prije imajući na umu što penzioneri svoju penziju potroše svu za lijekove, komunalne usluge i osnovne životne namirnice, a baš ti artikli su najviše poskupili“ – rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja panzionera FBiH.

Priča Mehić da je federalna Vlada predloženim budžetom planirala redovno i značajno povećanje i to akontativno od januara, a ne od aprila kako to zakon predviđa. No, budžet moraju usvojiti oba doma Parlamenta.

„Na taj način omogućili bi ovoj populaciji od 430 hiljada ljudi, uglavnom njihovih najboljih birača, koji su ih i ustoličili u te fotelje, da januarske penzije prime uvećane za 11,1 posto 05. februara“- dodaje Mehić.

Iz SDP-a su kazali da će podržati usvajanje budžeta, iako imaju zamjerke na način predlaganja istog, od strane premijera Fadila Novalića.

„Nažalost, premijer je ukrao i javnu raspravu, prekršio sve što se može prekršiti i sada je počeo da ucjenjuje sa objavama da ako se ne usvoji budžet do kraja godine, a on je učinio sve da se ne usvoji, kako će penzioneri ostati bez svojih prava. Mi možemo obećati da penzioneri neće ostati ni bez jedne svoje marke koja im pripada“- izjavio je Aner Žuljević, zastupnik SDP BiH u Parlamentu FBiH.

I Klub DF-a najavljuje podršku budžetu, prvenstveno zbog penzioera. Očekuju da novo rukovodstvo što prije zakaže sjednicu. Ne očekuje da će nova većina osporavati budžet koji je predložila Vlada u kojoj sjede ministri i na čijem čelu je premijer iz SDA.

„Mislim da se kroz amandmane može ispraviti ako nekome u budžetu nešto ne odgovara. Budžet, kao najvažniji dokument, mora biti usvojen, upravo zbog penzionera i drugih socijalnih davanja koja imamo u Federaciji BiH. Podržavam penzionere u njihovim najavama da izađu na proteste, ukoliko ne bude usvojen budžet. Ja ću im prvi na protestima biti podrška“ -kazao je  Mahir Mešalić, zastupnik DF u Parlamenu FBiH.

(Balans/O kanal)