• tik tok

Tuzla počela rješavati problem javnog prevoza

Jan 13, 2023

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle na sjednici u četvrtak su usvojili Nacrt odluke o uslovima i načinu organizovanja javnog linijskog prevoza putnika na području grada Tuzle.  Ovo je prvi korak u rješavanju problema javnog prevoza u Tuzli.

Nacrt je upućen u javnu raspravu naredna dva mjeseca, a za njeno provđenje je zadužena Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica i Komisija za komunalne poslove i pitanja mjesnih zajednica. Pomenuta služba će razmotriti i analizirati prijedloge, primjedbe i sugestije svih vijećnika. Problem javnog prevoza u Tuzli je potrebno što prije urediti, rečeno je na sjednici.

“Vidjet ćemo koji će to biti način uređenja javnog prevoza, odnosno, hoće li biti novo preduzeće ili će se nekome dodijeliti da obavlja ovu komunalnu djelatnost. U svakom slučaju, bez saglasnosti Gradskog vijeća, nijedno pravno lice neće moći da sam utvrđuje cijenu karata. To je bio problem u posljednje dvije godine jer prevoznik drži monopol i diktira cijene bez konsultacija sa Vijećem”- pojasnila je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle. Perić podsjeća da je prošle godine formirana radna grupa ispred Vijeća koja je trebala razgovarati sa prevoznikom, ali nije došlo do dogovora. Stoga se ovo pitanje ponovo našlo na  sjednici Vijeća na inisistiranje Zijada Lugavića, vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle.

Krajem godine vijećnik Admir Čavalić je podnio inicijativu da grad Tuzla subvencionira karte, odnosno, da djeca osnovne i srednje škole, penzioneri i redovni studenti, dobiju 100 KM subvencije godišnje za kupovinu karte. Inače, građani Tuzle plaćaju nasjkuplji javni prevoz kojeg obavlajju privatne kompanije.

(Nataša Tadić)