• tik tok

(FOTO) Žene Srebrenice: Kazne i sankcije za negatore genocida i vrijeđanje žrtava

Jan 11, 2023

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” i građani Tuzle, kao i svakog 11. u mjesecu, održali su danas miran protest na Trgu slobode u Tuzli,  podsjećajući na genocid u Srebrenici.

Žene Srebrenice od nadležnih institucija traže da ubrzaju proces pronalska nestalih osoba, ekshumaciju i ukop jer se još traga za više od 1.000 osoba sa područja Podrinja.

“Tražimo da riješe ovo što nas boli.  Tražimo istinu i pravdu za naše najmilije, tražimo da se ekshumiraju grobnice, da se identifikujunestali jer hiljade ljudi traži još svoje najmilije. Boli nas što nam to sve minimiziraju. Minimiziraju zločin, negiraju genocid, ne poštuju zakon i izgleda misle na najgoru budućnost kao što nam je bila prošlost. Sve je to pokazalo obilježavanje praznika ovog. To sve je tužno i žalosno”- mišljenja je Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, osvrćući se na obilježavanje 9.januara u Republici Sprskoj. Begović smatra da se odgovorni trebaju kazniti i sankcionisati.

“Treba kazniti. Zna se ko su vođe. Imamo sud, imamo odluke. U Istočnom Sarajevu sam bila i nema ni vrane da leti. Idite koji drugi dan, nema ljudi. Oni onakav defile napravili, a ne zna se ni gdje su bila okolna sela. Slave nekakav dan pobjede, nešto. Šta imamo? Imamo dobar narod i treba nam dobra volja. Ono se treba prekinuti i da se poduzmu sankcije i kazne”- poručila je Begović.

Predstavnici Delegacije EU u BiH danas su dali podršku ženama i kazali nastavljaju finansirati Međunarodnu komisiju za traženje nestalih osoba (ICMP), ali i da vlasti u BiH moraju dati svoj doprinos.

” Pružamo finansijsku podršku, nismo sami, zajedno smo sa Švedskom. UI budućnosti nastavljamo jer nije sve završeno. Nažalost nema dovoljno volje u BiH da se ove aktivnosti finansiraju iz vlasitith izvora već treba da je Međunarodna zajednica uz vas”- kazao je Karel Lizerot, šef Odjela za pravosuđe i unutarnje poslove, migraciju i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH. Lizerot je dodao da se nada da će se povećati svijest društva o radu ICMP-a.

“Da spriječimo da se takve stvari ponove u budućnosti. Bitna nam je komunikacija i znanje, konkretne aktivnosi u okviru programa. I zato sam danas tu”- rekao je Lizerot.

(Nataša Tadić)