Jela od zečijeg mesa u BIH su podcijenjena i vrlo rijetko se spremaju i jedu, također i restorani se ne otimaju oko ponude ove vrste mesa. U nastavku pogledajte recept kako spremiti ukusnu zečetinu.
Sastojci:
1 zec ili kunić od oko 2 kg, 1 kg krompira, 2 korijena mrkve, 2 glavice crvenog luka, 3-4 češnja bijegog luka, 3-4 svježe paprike, 100 g senfa, soli po želji, mljeveni biber po želji, 1 dl ulja, 2 lovorova lista i malo peršunovog lista.
Kako se sprema?
Meso narežite na veće komade, začinite i premažite senfom, te ostavite u posudu da odstoji.
Luk nasjeckamo i pospemo po mesu, između stavimo bijeli luk, lovorov list, mrkvu narezanu na kolutiće, papriku na trakice, a odozgo posložimo prepolovljene krompire koje smo prethodno uvaljali u ulje i posolili. Krompir prelijte uljem koje je ostalo u posudi. Na vrh staviti peršunov list.
Prekriti aluminijskom folijom i poklopiti, po mogućnosti, glinenim poklopcem. Stavite posudu u pećnicu i zagrijte je na 180c da se krčka oko 2 sata.
Zečetinu je najbolje poslužiti toplu.
A kako izgleda zečetina sa povrćem, ispod sača, pogledajte u narednom videu Mirze Nišića, kuhara iz Tuzle.
(Balans)