• tik tok

Bez dogovora Elektroprivrede BiH i rudara

Nov 28, 2022

Pregovarački proces o Kolektivnom ugovoru u oblasti rudarstva između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH završen je bez dogovora. Iako je bilo naznaka da je došlo do približavanja stavova dvije strane, danas nije tako bilo, kazao je za Balans Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka Tuzla.

„Pregovarački proces je prošao neslavno. Oni su ostali pri svojim mi pri svojim zahtjevima. Mi ćemo u srijedu najvjerovatnije donijeti odluku o najavi generalnog štrajka za 22. decembar. U skladu sa svim procedurama u svih sedam rudnika u sastavu Koncerna“ – kazao je Tokić.

Tokić ističe da je do srijede teče proces „mirenja“, gdje bi se mogli uključiti i viši nivoi vlasti zainteresovani da se postigne dogovor. Elektroprivereda BIH je ponudila prijedlog Kolektivnog ugovora koji je za rudare neprihvatljiv.

„Oni što nama nude ne postoji ni u jednom Kolektivnom ugovoru u BIH. Oni predlažu da se može dirati osnovna plata u zavisnosti od poslovanja. Kaže se tamo da satnica može ići i na 2,70 KM, ako ne posluejmo pozitivno, a mi uz ovakve cijene uglja za Elektroprivredu ne možemo poslovati pozitivno. Mi im nudimo da u Kolektivni ugovor za nas stave sve što imaju radnici EP, mi ćemo potpisati bianco“ – zaključuje Tokić.

Sindikati rudara tražili su povećanje satnice, odnosno najniže cijene rada, sa 2,70 na tri KM, kao i povećanje toplog obroka sa 14 na 16 KM. Pored toga, traženo je da povećanje plaća iz maja, u iznosu od 230 KM, ostane i dalje na snazi.

(Balans)