Foto: Printscreen Youtube
Ovaj mesni börek donosi autentične okuse turske kuhinje s bogatim nadjevom od mljevene govedine začinjene tradicionalnim začinima i posut hrskavim susamom.
Idealno jelo za svečane prilike poput Bajrama, koje spaja sočnost, začinjenu aromu i hrskavu teksturu.
Sastojci
- 500 g tankih kora za pitu (jufka)
- 400 g mljevene govedine ili janjetine
- 1 srednji crveni luk, sitno nasjeckan
- 2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
- 1 kašika biljnog ulja (maslinovo ili suncokretovo)
- 1 kašika mljevene paprike (slatke ili ljute po želji)
- 1 kašika mljevenog kima
- So i svježe mljeveni crni biber po ukusu
- 1 jaje
- 100 ml jogurta
- 100 ml ulja za premazivanje kora
- 2 kašike susama za posipanje
- Priprema
1. Na zagrijanom ulju prodinstajte oba luka dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni. Začinite paprikom, kimom, solju i paprom. Ostavite da se malo ohladi.
2. U zdjeli umutite jaje s jogurtom i uljem. U tepsiju stavite prvu koru, premažite mješavinom jaja i jogurta, zatim stavite drugu koru i ponovite postupak.
3. Na treću koru ravnomjerno rasporedite mesnu smjesu, zatim prekrijte s još dvije kore, svaku premazujući smjesom jaja i jogurta. Narežite börek na komade i pospite susamom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 35-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
Mesni börek simbolizuje bajramsku gozbu u turskim porodicama – topli, bogati okusi koji okupljaju ljude za stolom i slave zajedništvo. Susam daje dodatnu notu hrskavosti i aromatičnosti koja se savršeno slaže s mesnom smjesmom.
Poslužite uz osvježavajuću jogurt salatu s krastavcima (cacık) i toplu tursku kafu za pravi bajramski doživljaj.
Savršen je izbor za vaš bajramski stol. Uživajte!
(Balans)