• tik tok

Floridu pogodio razoran uragan

Sep 29, 2022

Foto: David Mark, Pixabay

Floridu je jučer zahvatio uraganIan praćen silovitim vjetrom i obilnim padavinama koje su prouzročile poplave i nestanak struje diljem te američke savezne države, prenose američki mediji.

U blizini lizu otoka Keys, uragan je u nevremenu potonuo brod s migrantima i obalna straža još traga za 20 ljudi, troje spasila, a četvero je uspjelo doplivati do obale. Ian je praćen vjetrom koji je puhao 185 km/h stigao na kopno na obali Cayo Coste, na jugozapadu Floride, u 15.05 sati po mjesnom vremenu (21.05 sati po srednjoeuropskom), saopštili su iz američkog Nacionalnog središta za uragane (NHC).

Ian koji je bio u 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, sada je oslabio u uragan 3. kategorije, ali i dalje ima razornu moć, navodi isti izvor. Gotovo 2 miliona domaćinstava na Floridi od sinoć je bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizirana mrežna stranica Power Outage. Nekoliko okruga blizu mjesta na kojemu je Ian stigao na kopno, gotovo je potpuno bez struje.

(Balans)