• tik tok

Izletište Ilinčica u novom ruhu

Sep 28, 2022

U protekle dvije godine kroz Projekat Panonsko-jadranska veza, renoviran je dio tuzlanskog izletišta Ilinčica. Osim uređenja samog izletišta, postavljanja mobilijara, adaptiran je i centralni objekat Ilinčice, „Dom prirode“.

„Uređenje ove kuće, njena potpuna adaptacija je koštala 315 hiljada maraka, ovih ostalih 300.000 KM, koliko smo mi dobili sredstava zajedno sa općinom Nijemci i Nacionalnim parkom Crne Gore smo uredili rasvjetu, modernu led rasvjetu, uredili 16 piknik lokacija, vidjeli ste i pametne klupe širom Tuzle“ – kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U sklopu izletišta uređena je edukativno-biciklistička staza u dužini od 4 km koja je označena odgovarajućom signalizacijom i na kojoj su postavljene edukativne table sa informacijama o flori i fauni izletišta Ilinčica.

„Planirano je da se nabavi 20 bicikala koje će građani moći koristiti. Naravno, cilj nam je svima dovesti građane i posjetioce na ovaj lokalitet kako bi u najboljoj mogućoj mjeri mogli iskoristiti sve resurse i potencijale koje ovaj lokalitet nudi“ – istakla je Lejla Hasić, direktorica Udruženja za razvoj „Nerda“

Sredstva je Tuzla dobila od EU, kroz projekat prekogranične saradnje sa Hrvaskom i Crnom Gorom. Vodeći partner projekta je općina Nijemci iz Hrvatske. Glavni cilj Projekta odnosi se na obnovu postojeće i izgradnju nove turističke infrastrukture u sve tri partnerske zemlje čime je omogućeno bolje korištenje prirodnih resursa, što bi kao rezultat trebalo imati povećan broj posjetitelja ovim turističkim lokacijama.

(Balans)