• tik tok

Građani Novog Sada duže od 100 dana protestvuju protiv uništavanja prirode, među protestantima i jedan Tuzlak

Sep 28, 2022

Na Šodrošu u Novom Sadu više od 100 dana građani neprestano kampuju i štite to mjesto od najavljene nasilne urbanizacije.

Grupa aktivista i aktivistkinja, građana i građanki, posjetilaca, studenata i studentkinja, pa i djece, svojim tijelima brani prostor koji je u Novom Sadu poznat kao Dunavac-Šodroš, na području novosadskog brodogradilišta.

Tu su postavili kamp i nazvali ga “Šodroš survivor kamp”, ne bi li spriječili dolazak teške mašinerije i onih koji su već krenuli da sijeku šumu koja krasi taj dio obale, koji se nalazi tek koji kilometar od samog centra Novog Sada. Prema nedavno usvojenom generalnom urbanističkom planu (GUP), ta oaza postala je građevinsko zemljište na kojem je planirana gradnja stambenog kompleksa, što su svi odmah nazvali “Novim Sadom na vodi”, po uzoru na Beograd.

“Zahtijevamo da prestane institucionalno, političko i fizičko nasilje nad prirodom i građanima u Novom Sadu, kao i otimanje javnog dobra iz ruku građana, kako bi se namirile političke i koruptivne sprege”, navedeno je u proglasu građana koji brane Novi Sad od izgranje.

Ramiz Berbić

Među protestantima iz Novog Sada je i Tuzlak Ramiz Berbić, poznati aktivista i borac za ljudska prava.

„Ti ljudi koji u Novom Sadu protestvuju više od 100 dana su moji heroji. Ja sam tamo nekoliko dana zajedno sa njima bio i uvjerio se u nevjerovatan duh tih ljudi. Ja sam otišao tamo da znaju da sam uz njih, njihova borba je značajna za sve nas. U tom dijelu Novog Sada obitavaju veoma rijetke vrste ptica“ – kazao nam je Ramiz Berbić.

Građani Novog Sada traže da lokalitet Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva bude i pod formalnom zaštitom kao Spomenik prirode ili Park prirode.

(Balans)