• tik tok

Rudari u jednosatnom štrajku

Sep 26, 2022

Samostalni sindikat radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine jutros je krenuo u jednosatni štrajk upozorenja u svim sindikalnim organizacijama. Razlog je taj što nisu nastavljeni pregovori oko novog kolektivnog ugovora, a koji su započeti u maju ove godine.

Sindikat traži hitan nastavak pregovora oko potpisivanja Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva.

„Svih sedam rudnika u sastavu konecrna kao i Banovići koji su mimo koncerna, jednosatnim štrajkom upozorenja kažemo uozbiljite se, dajte da pregovaramo i završimo nešto što je neupitno, a to je novi kolektivni ugovor koji će donijeti rudarima veće plate i bolja primanja“ – kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata rudara Rudnika Kreka

Jedan od zahtjeva sindikata za novi kolektivni ugovor su i veće plate rudarima.

„Vidimo da su druga preduzeća dobila i određene bonuse koje je koje su na Vladi dozvolili, prema rudarima se još ništa ne odgovara po tom pitanju, ne žele sa nama da pregovaraju o novom Granskom kolektivnom ugovoru, a preuzeli su obavezu na to u maju mjesecu. Ponavljamo, nezadovoljstvo rudara je veliko“ -istakao je Senad Sejdić, iz Sindikata rudnika Mramor.

Ukoliko uskoro ne dođe do nastavka pregovora sa Elektroprivredom BIH iz sindikata najavljuju i generalni štrajk i potpunu obustavu proizvodnje uglja.

(Balans)