• tik tok

Velika akcija u TK: Oduzeto više od pola tone duhana

Sep 24, 2022

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Tuzlanskog kantona u petak su oduzeli 85  kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, 615 kg duhana u listu, te mašinu za rezanje duhana.

Naime, u akciji „Rafter“, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalni centar Tuzla UIO, locirali su objekat gdje je više lica vršilo skladištenje i rezanje duhana  za daljnu distribuciju i prometovanje području  Tuzlanskog kantona.  Nakon pretresa stambenog objekta i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH, pronađeno je 85  kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, 615 kg duhana u listu, kao i mašina za rezanje duhana. Također, pronađena je i lovačka puška koja je privremeno oduzeta.

Protiv osumnjičene osobe  bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda. U ovoj akciji korištena je specijalistička oprema i vozila koja je donirala  Američka ambasada putem programa EXBS.

Osim ove akcije, 20. i 22.septembra, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC na području grada Tuzle, kod četiri fizička lica pronašla je veću količinu duhana i cigareta, a koje nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Službenici su oduzeli  2.946 paklica cigareta i 74 kg sitno rezanog duhana, te 377 paklica ručno motanih cigareta. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 65.100 KM.

(Balans)