Foto: Printscreen
Sarma je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotanih u list kiselog kupusa, svježeg kupusa ili lišća vinove loze. Posne, vegetarijanske sarme punjene su sejtanom ili nekom od žitarica.
Za sarmu psootji više različitih recepata, ali veoma je ukusna ako se zapeče. Jelo se sprema polako i peče se oko dva sata u rerni pod folijom. Nakon što se dodaa zaprška, ponovo se vrati u rernu još 20 minuta na 180 stepeni.
Potrebni sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 5 kašika riže
- 1 glavica luka
- so, biber, suhi začin
- ulje
- suho meso
- 1 kašika paradajz-pirea
Zaprška:
- 5 kašika ulja
- 1/2 kašike brašna
- 1 čajna kašika crvene paprike
Detaljna priprema prikazana je u narednom videu:
(Balans)