Foto: Sašina kuhinja
Vojnički grah recept koji možete pripremati prema ovom receptu na dva načina. Vani u kotliću na vatri ili kod kuće. U video receptu je prikazana pripremu kako se pravi vojnički grah kod kuće. Kod pripreme vojničkog graha je bitno da ga ima puno, jer što je veći lonac, to je grah bolji i ukusniji. Inače, ovo je jelo za nekih 12 – 15 osoba.
Sastojci:
- 1kg graha
- korijenasto povrće celer i peršun, po 70g
- 500g luka
- 500g mrkve
- suhomesnati proizvodi po želji
- ulje
- ljute papričice
- listovi lovora (3 -4 komada)
- biber u zrnu (puna mala kašičica)
- 2 veća paradajza
- 2 veće crvene rog paprike
- 5 litara vode
- puna mala kašičica mješavine začina (ili soli)
- 4 – 5 češnja bijelog luka
- 70g glatkog brašna
- 20g slatke paprike
- sjeckani listići peršuna
Priprema:
- Grah namočiti preko noći u hladnoj vodi
- Procijediti i staviti kuhati u novu vodu. Čim zakuha, grah kuhati samo 5 minuta
- Baciti tu vodu, oprati i ostaviti sa strane do upotrebe
- Na malo masti, ulja ili kombinaciji oboje pirjati ljute papričice, nasjeckan luk, mrkvu, korijenasto povrće celer i peršun a sve prema količini navedenoj gore na vrhu stranice ili u video receptu. Pirjati 20 minuta do zlatno žute boje, jer što više upržite, to će na kraju biti bolje i bolji okus graha
- Sada dodati nasjeckane suhomesnate proizvode na komade srednje veličine, ne prevelike a opet ne premale. Količina po želji.
- Pirjati sve zajedno petnaestak minuta, dimljeno suhomesnato će fino pustiti svoju masnoću i sokove pa će luk, mrkva i korijenasto povrće biti još bolje i kvalitetnije izdinstano (pirjano)
- Sada dodati i podliti sa samo pola litre vode. To je zbog toga da se vojnički grah nebi zalijepio dolje za podlogu dok dodajete ostale sastojke za ovo prefino varivo.
- Dodati listove lovora, biber u zrnu, paradajz prepolovljen na pola, rog paprike i onaj grah koji ste procijedili nakon što ste ga prokuhali.
- Sad zaliti sa 4,5 litre vode.
- Čim zakuha, kuhati narednih 20 minuta ali promiješajte sa vremena na vrijeme jer u ovoj fazi je grah težak, još nije kuhan, padne na dno i lako se zalijepi
- Nakon 20 minuta izvadite paradajz i ogulite, ide bez problema i veoma lako. Narežite ga sa nožem na manje komadiće i vratite natrag u grah. Kuhati narednih sat vremena
- Nakon sat vremena, isto napravite sa rog paprikama. Izvadite ih, ogulite i pasirajte viljuškom te vratite u grah
- Posolite po želji ili dodajte po potrebi mješavine začina i promiješajte
- Zaprška je posljednji dio u pripremu vojničkog graha. U tavi otopiti zagrijati mast, ulje, kombinaciju oboje i dodati sjeckani bijeli luk. Pripazite da ima ulja odnosno masti jer ako niste dosta stavili, zaprška će biti suha i neće moći upržiti, pa možete dobiti grudvice u vojničkom grahu, što naravno ne želite.
- Bijeli luk ne pržiti dugo da ne izgori, već samo promiješati kojih deset sekundi pa dodati brašno i slatku papriku. Nastaviti miješati i pržiti oko pola minute pa dodati u jelo i dobro promiješati. Ostaviti da se kuha još 5 minuta
- Nakon proteka vremena vojnički pasulj fažol pažulj ili grah je gotov. Samo dodati još dosta sjeckanih listića svježeg peršuna i promiješati.
(Balans/Sašina kuhinja)