Foto: Printscreen
Uzgoj nara (šipka) veže se za područja gdje su ljeta vruća i suha, a zime blage i bez mraza. Grmolika je ovo biljka koja doseže visinu do 3 metra. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi iz kojih se stvaraju plodovi koji u kolovozu počinju crvenjeti, a do kraja studenog su potpuno zreli i spremni za berbu.
Plod je velik, okruglast i u sebi sadrži brojne crvenkaste sjemenke oblika zrna kukuruza koje su skupljene u gromade i međusobno ograđene bijelom kožicom.
Šipak mnogi smatraju najljekovitijom biljkom na svijetu. Bogat je vitaminima B i C, kalcijem, fosforom, kalijem i željezom.
Pokazao se kao dobar borac za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Štiti srce i krvne žile, a njegova konzumacija smanjuje rizik za dobivanje raka dojke, prostate i debelog crijeva.
Također, šipak podiže imunitet, te sprječava starenje. Dobar je za živčani sustav, te olakšava simptome poput promjene raspoloženja i nesanice.
Šipak posebno uspjeva u Hercegovini, a kako izgleda proizvodnja soka od nara, prikazao je Nermin leto u narednom videu:
(Balans/Agroklub)