• tik tok

CivicEd Forum 2024: Ključna uloga građanskog obrazovanja i kompetencija u oblikovanju budućnosti Bosne i Hercegovine

Oct 23, 2024

Foto: Civitas

CivicEd Forum 2024 je u toku tri dana programa okupio više od 120 stručnjaka iz oblasti obrazovanja, predstavnika vladinih institucija, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

U fokus ovog prvog foruma građanskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini stavljeno je pitanje unapređenja građanskih kompetencija, a Forum je organizovao Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u partnerstvu sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine te uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Na svečanom otvaranju Foruma, govornici su istaknuli važnost građanskog obrazovanja i kompetencija za mlade ljude u Bosni i Hercegovini, kao i šire društvo. U svom uvodnom obraćanju, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Michael J. Murphy, naglasio je važnost postojanja zajedničkog kurikuluma za osnovnu i srednju školu iz oblasti građanskog obrazovanja:

“Jako je bitno da svi uče o važnosti demokratije, načinu učestvovanja u njoj, donošenju promjena, kao i šta znači biti dobar građanin, bez obzira živite li u Banjaluci, Sarajevu ili Mostaru.  Sve što je u oblasti građanskog obrazovanja urađeno u prethodnih dvadeset godina predstavlja veliko postignuće. I taj posao – posao građanskog obrazovanja – i dalje je od vitalne važnosti. Sada nije vrijeme da se stane. Upravo je vrijeme da se radi više, na poboljšavanju. I ako ćete jednog dana biti punopravna članica Evropske unije, to je od ključne važnosti.  Civitas BiH i građansko obrazovanje vitalne su komponente koje će omogućiti stvaranje generacije Bosanaca i Hercegovaca, građana koji su sposobni osigurati da bh. demokratija bude jaka, zdrava i energična, te da BiH ima svoje mjesto unutar evroatlantske zajednice naroda.”

Značaj snažnog demokratskog društva i građanskog obrazovanja u kontekstu pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji potvrdila je i Šefica sekcije za europske integracije, politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH, gđa Aurélie Valtat istakavši da je „građansko obrazovanje u BiH jedno od rijetkih zajedničkih obilježja koje okuplja djecu oko zajedničkog kurikuluma, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti. Zajedno sa dinamičnim civilnim društvom, ono čini okosnicu napora za napredak u istinskom pomirenju u zemlji. EU je dosljedno podržavala razvoj civilnog društva od njegovog osnivanja te promovira vrijednosti učešća građana putem nekoliko instrumenata, kao što su Europski instrument za demokratiju i ljudska prava, Sredstvo za civilno društvo (Civil SocietyFacility) i EU za Civilno društvo (EU4 Civil Society).”

Program Foruma obuhvatio jekeynote izlaganja, panel diskusije i radionice u kojima su se diskutirali trenutni izazovi i mogućnosti njihovog prevazilaženja, ali i konkretna uloga svake institucije/organizacije, ali i pojedinaca, u oblikovanju boljeg, demokratskog društva u Bosni i Hercegovini.

Sandra Sladaković, izvršna direktorica CIVITASa, istaknula je važnost primjene novih pristupa učenju i poučavanju usmjerenih na postizanje ishoda učenja:

“Naša zajednička misija je osigurati da naši učenici ne budu uskraćeni za kvalitetne obrazovne programe koji će ih osnažiti i potaknuti na aktivno učešće u društvenom i političkom životu. Želimo sigurne i inkluzivne školske zajednice, osnažene demokratske kulture i klime u kojima će učenici biti odgajani i obrazovani za aktivno i odgovorno, demokratsko građanstvo, a stečena građanska znanja i vještine primjenjivati u svakodnevnom životu u školi i zajednici. “

Kurikularna reforma i podrška vladinih institucija

CivicEd Forumu 2024 prisustvovali su i predstavnici obrazovnih vlasti iz skoro svih nadležnih administrativnih jedinica, uključujući i nadležne ministre obrazovanja dr. Ahmeda Omerovića (Tuzlanski kanton), Adisu Alikadić-Herić (Bosansko-podrinjski kanton Goražde) i Naidu Hotu-Muminović (Kanton Sarajevo). U posebnoj panel diskusiji koja je održana s predstavnicima obrazovnih vlasti istaknuto je da je kurikularna reforma u oblasti građanskog obrazovanja završena inoviranjem kurikuluma, usklađivanjem ishoda učenja sa Zajedničkom jezgrom nastavnih planova i programa te inoviranjem udžbenika.

Važnu ulogu vladinih institucija, ali i nastavnika i svakog pojedinca, u unapređenju građanskog društva naglasio je u svom obraćanju i Adnan Husić, pomoćnik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine istakavši da „svi imaju odgovornost da doprinose izgradnji društva u kojem će svaka osoba imati priliku da se izrazi, da učestvuje u donošenju odluka i da doprinese razvoju zajednice. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prepoznaje važnost obrazovanja i osnaživanja svih građana, s posebnim fokusom na mlade. U tom smislu podržavamo implementaciju programa koji će omogućiti pristup kvalitetnom obrazovanju o građanskim pravima i obavezama, kao i aktivno učešće u društvenim procesima”

Svi zaključci i preporuke sa Foruma biće sadržani u Strateškom okviru za saradničke inicijative, koji će svim ključnim akterima u oblasti građanskog obrazovanja poslužiti kao vodič za unapređenje građanskih kompetencija u Bosni i Hercegovini.

Više informacija o Forumu, kao i sam Strateški okvir, će biti uskoro dostupni i na web stranici CIVITAS-a, www.civitas.ba

(Civitas)