• tik tok

(VIDEO) Građani Gradačca traže hitno rješavanje problema deponije “Višnjik”

Oct 18, 2024

Foto: Printscreen Youtube

Prema podacima iz Federalne strategije zaštite okoliša 2022. ‒ 2032., veći broj općina svoj otpad još uvijek odlaže na 41 neuređeno općinsko odlagalište komunalnog otpada.

Takvo jedno odlagalište je i deponija „Višnjik“ u Gradačcu.

„Deponija „Višnjik“ ne zadovoljava minimum uslova za deponije u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom. Deponija trenutno radi bez ikakvih dozvola, tako da je to zapravo nelegalna deponija otpada“, istakle su predstavnice Centra za ekologiju i energiju.

Sama blizina deponije i česti požari na njoj već godinama unazad ugrožavaju zdravlje, sigurnost i životni komfor stanovnika naselja Zrnići u Gradačcu koje se nalazi na udaljenosti oko 300 metara od deponije. Zbog toga, građani Gradačca zahtijevaju da se hitno pristupi zatvaranju i saniranju deponije „Višnjik“.

U toku ove godine zabilježeno je pet požara na deponiji „Višnjik“. Prilikom požara u atmosferu se oslobađaju dioksin i furan koji negativno djeluju na zdravlje stanovništva u smislu stvaranja raka, smanjivanje imuniteta, oštećenje reproduktivnog zdravlja, hormonskih promjena.. Pored toga, neugodni mirisi stvaraju psihogeni efekat koji negativno utiče na mentalno zdravlje stanovnika. Zbog svega navedenog, stanovnici naselja Zrnići strahuju za zdravlje i sigurnost svoje djece i njih samih.

Na sastanku koji su predstavnice Centra za ekologiju i energiju i Aarhus centra u BiH održale sa Federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder, kao rješenje za odlaganje otpada iz Gradačca, ukoliko bi došlo do zatvaranja i sanacije ove deponije, predloženo je da se otpad odvozi na regionalnu deponiju u Živinicama čim se za to ispune uslovi. Ministrica je iskazala punu podršku kampanji i rješavanju problema sa deponijom.

Vrijeme je da se deponija „Višnjik“ zatvori i sanira, kako bi stanovnici naselja Zrnići mogli imati život kakav zaslužuju i živjeti u zdravom i sigurnom okruženju!

(Balans/Centar za ekologiju i energiju Tuzla)