• tik tok

Hoće li na bivšoj deponiji šljake u Tuzli biti izgrađena fotonaponska elektrana?

Oct 18, 2024

Foto: Facebook

U Gradskoj upravi Tuzle danas je održan sastanak gradonačelnika Tuzle, Zijada Lugavića sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije, Vedranom Lakićem i generalnim direktorom JP Elektroprivrede BiH, Sanelom Buljubašićem. Razgovarali su o daljoj realizaciji projekta izgradnje fotonaponske elektrane Divkovići 1 i 2 na prostoru napuštenih rudarskih kopova i odlagališta šljake i pepela Termoelektrane Tuzla.

Projekat Divkovići 1 i 2 je važan za cijelu Federaciju i energetski sektor.

„Projekat je od suštinskog značaja jer se kroz novu upotrebu prostora omogućava zamjena proizvodnih kapaciteta na bazi uglja obnovljivim izvorima energije i otvaranju novih radnih mjesta“, kazao je ministar Lakić.

Direktor Elektroprivrede BiH, Sanel Buljubašić je istakao važnost pravovremene integracije planova za ovakve projekte u Prostorni plan, kako bi se izbjegla kašnjenja u njihovoj realizaciji, te da je Vlada Tuzlanskog kantona saglasna da uvaži strateške planove Elektroprivrede BiH u procesu izrade Prostornog plana Tuzlanskog kantona.

„Zahvaljujući podršci lokalnih i kantonalnih vlasti, stvaramo temelje za investicije koje će unaprijediti energetski sektor i podstaći razvoj obnovljivih izvora energije. Zelena tranzicija zahtijeva sinergiju svih nivoa vlasti i uključenje ovih projekata u Prostorni plan Tuzlanskog kantona za period 2025–2045.“, kazao je Buljubašić.

Veliki je značaj pretvaranja prostora koji su ranije korišteni za proizvodnju energije iz uglja u lokacije za generisanje energije iz obnovljivih izvora.

 „Grad Tuzla aktivno podržava projekte zelene tranzicije koji smanjuju zagađenje i jačaju održivost, poboljšavajući kvalitet života svih građana. Ovakvi projekti predstavljaju važan korak ka održivoj budućnosti za naš grad i cijeli kanton“, rekao je gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić.

Na sastanku su potvrđeni zajednički ciljevi u pogledu zelene tranzicije. Naglašeno je da se degradirane površine, koje su ranije korištene za eksploataciju uglja, sada mogu iskoristiti za proizvodnju solarne energije čime se obezbjeđuje stabilno snabdijevanje.

(Balans/Grad Tuzla)