• tik tok

Vlada TK: Uz podršku Delegacije EU jačati kapacitete za saradnju sa civilnim društvom

Oct 16, 2024

Foto: Vlada TK

Realizacija projekta tehničke asistencije Delegacije EU u BiH „EU za civilno društvo – Građenje kapaciteta vladinih institucija za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka u BiH“ bila je povod za današnji susret premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa vođom Projekta Igorom Stojanovićem.

Cilj projekta je da se pruži podrška vladama na svim nivoima kako bi unaprijedili postojeće i razvili nove institucionalne mehanizme saradnje sa organizacijama civilnog društva u procesima odlučivanja kao i dolazećim reformama, u skladu sa odlukom Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU.

Ostvarivanje funkcionalnog partnerstva između javnog i civilnog sektora je izazov sa kojim se suočavala svaka država u procesu pristupanja EU, što bez izuzetka dokazuju njihova iskustva i dosadašnja praksa u državama zapadnog Balkana da su se mehanizmi saradnje između civilnog društva i javnih institucija pokazali kao minimalan standard koji se očekuje od država kandidata i potencijalnih kandidata u procesu evropskih integracija.

Gospodin Stojanović je danas premijera upoznao sa cjelokupnom platformom podrške i lepezom usluga i oblika pomoći koji Tuzlanskom kantonu stoje na raspolaganju u ovom segmentu.

„Saradnja i partnerstvo između javnog i civilnog sektora u procesu evropskih integracija su nezaobilazan segment ne samo u kontekstu napretka u procesu već i u infomisanju o procesu, te uticaju na javni sektor i obaveze u procesu pristupanja. Tuzlanski kanton ima relativno dobro razvijene odnose i saradnju sa civilnim društvom, ali nesumnjivo je ima i prostora i potrebe da se ta saradnja instucionalno i ojača i proširi“, kazao je danas premijer Halilagić te se zahvalio na prilici i pružanju ovog oblika podrške koji bi u konačnici trebao doprinijeti postizanju veće usklađenosti javnih politika sa potrebama građana, privrednika, kao i standardima proizašlih iz kandidature BiH za članstvo u EU.

Na kraju sastanka premijer je istaknuo da će Vlada unutar svojih institucija iskomunicirati i definirati najprikladnija područja i resore koji imaju ovu vrstu potreba, te će se u skladu s tim krenuti sa konkretnim aktivnostima na jačanju potencijala.

(Balans/Vlada TK)