• tik tok

Veća investicija: UKC Tuzla nabavlja novu opremu vrijednu 10 miliona KM

Oct 14, 2024

Foto: Balans

U Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla danas je prezentirano javnosti koju opremu ova zdravstvena ustanova nabavlja. Oprema se nabavlja prema prioreitetu klinika koje su dostavile svoje zahtjeve. Novom opremom se stvaraju uslovi za uvođenje novih savremenih i visokosofisticiranih dijagnostičkih procedura, kao i novih operativnih metoda.

Najskuplji je bio mikroskop od gotoov milion KM za operacije kičme.

„U prvom redu je bio neurohirurški mikroskop za operativne zahvate na kičmi, za potrebe neurohirurgije. Endoskopski stub također pola miliona KM za potrebe Klinike za interne bolesti. Tu se nalazi video bronhoskop za izvođenje bronhoskopije. To je procedura koja se radi na Klinici za plućne bolesti, također, vrijednost preko 376 hiljada KM“ – rekao je Šekib Umihanić, direktor UKC Tuzla.

Nabavljeni su i pedijatrijski instrumenti, nekoliko operacionih stolova, mikroskopi za operacije te oprema za transplataciju, obezbjeđeni su i najsavremeniji alati za njegu i pomoć pacijentima.

“Procjena je bila da je otprilike oko 80% postojeće opreme amortizovano i da se mora zanoviti savremenijom i pouzdanijom opremom. Tokom 2024. godine u ovoj ustanovi zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade TK, nabavljena je neophodna medicinska oprema u vrijednosti 7.265.848,14 KM”- rekao je UMihanić te dodao da se u narednih šest mjeseci očekuje i instaliranje novog linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma u vrijednosti od  oko 8,5 miliona KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je obećala nastaviti pomagati ovu ustanovu.

“Moram istaknuti da sam izuzetno zadovoljan da je ova finansijska injekcija, koja je najveća nakon Plave bolnice, uspješno realizirana. To treba istaknuti kao značajnu činjenicu. Vlada Tuzlanskog kantona će i dalje sigurno biti ključni partner UKC Tuzla u njegovom uzdizanju i vraćanju na poziciju gdje on objektivno treba da bude. Važno je da imamo političku stabilnost i Upravu koja to želi da prati, da ima viziju i volju i želju da stvari pomičemo naprijed”- naglasio je Irfan halilagić, premijer TK.

U narednom periodu,  UKC planira uložiti u solarne elektrane na krovovima klinika čija konstrukcija to dozvoljava te raditi na rješavanju problema parkinga, ali i priče o urgentnom centru. Svakako, poseban problem je odluka Ustavnog suda FBiH po kojoj Vlada TK i Vlada FBIh moraju riješiti status UKC, prava i obaveze. Rok koji je sud odredio za to ističe nraedni mjesec, a pomaka u dogovorima, nema.

(Nataša Tadić)