• tik tok

Lugavić osvojio više glasova nego SDP, SDA, Naša stranka, Tuzlanska alternativa, NL Sloboda i DF zajedno

Oct 12, 2024

Centralna izborna komisija Bosne i Hercgovine objavila je kompletne rezultate za lokalne izbore u Tuzli.

Nakon četiri dana, građani Tuzle konačno imaju uvid u rezultate glasanja za Gradsko vijeće Tuzle. Obrađeno je 155 biračkih mjesta. Važećih listića je bilo 41.774, nevažećih praznih 406, a nevažećih po drugim kriterijumima, 2.426.

Izborni prag prešlo je deset stranaka, a preostalih devet političkih subjekata, to nije uspjelo.

Najviše glasova osvojili su kandidati  je SDP, odnosno, 10.748. Potom slijede kandidati SDA 7.054, kandidati Demokratske fronte 3.560, kandidati Nezavisne liste “Sloboda” 3.464, itd.

Konačni sastav Gradskog vijeća Tuzla bez glasova u odsustvu izgleda ovako SDP 10 vijećnika, SDA 6, DF i Nezavisna lista Sloboda po 3, Tuzlanska alternativa i Naša stranka imaju po dva vijećnika, a po jednog BOSS, PDA, HDZ i NiP. U Gradsko vijeće je iz reda nacionalnih manjina izabran Nedžad Jusić.

Ono što je zanimljivo, da je kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle, Zijad Lugavić, osvojio 30.992 glasa, što je tri puta više nego je SDP osvojio za vijeće. Također, Lugavić je osvojio više glasova, nego, SDP, SDA, DF, Naša stranka, Tuzlanska alternativa i Nezavisna lista Sloboda zajedno.

Ono što se sada očekuje su dogovori, pregovori te mogućnost koalicije koja će činiti parlamentarnu većinu u vijeću ili opoziciju. Ono što se može prepotstaviti da će SDP uz sebe imati stranke koalicionih partnera na višim nivoima vlasti, odnosno, NIP i Našu stranku, Tuzlansku alternativu, PDA i vjerovatno Nedžada Jusića iz reda nacionalnih manjina.

Sa druge strane, SDA, izvjesno je da uz sebe ima Demokratsku frontu i Nezavisnu listu “Sloboda”. Pitanje je kome će se prikloniti HDZ i Mirnes Ajanović iz Bosanske stranke. 

(Balans)