• tik tok

Sanja Dukić, direktorica tuzlanske biblioteke: Žalosno je da imamo samo 2.000 članova

Oct 12, 2024

Foto: Balans

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” u Tuzli je ove godine pripremila niz zanimljivih sadržaja tokom Mjeseca knjige, a sve kako bi približila knjige građanima.

Mjesec knjige se obilježava svake godine, a ove godine je, između ostalog, počeo promocijom romanja “Lužnjak” autora Mehmeda Đedovića.

“Ono što mi želimo je da učinimo, osim promocija knjige, da približimo biblioteku i na druge načine našim sugrađnima. Pripremili su nekoliko radionica, edukacija”- priča nam Sanja Dukić, direktorica NUB “Derviš Sušić” Tuzla. Dukić napominje da su ovih dana aktuelni i Dani psihologa u tuzlanskoj biblioteci.

“Uskoro ćemo objaviti poziv za građane, a za edukaciju iz digitalnog marketinga. To nam je izuzetno važno da ljude obučimo kako da sami svoje biznise ili ono čime se bave, objave i promovišu. To smo prošle sedmice uradili sa zaposlenima u oblasti kulture”- kaže direktorica.

I pored truda koji ulaže ova biblioteka da građane privuče, nažalost, broj onih koji čitaju, porazan je.

“Za Tuzlu i grad koji prelazi 100.000 stanovnika, mi imamo jako malo članova. Nekih 2.000 članova biblioteke je stvarno žalosno. Žalosan podatak, ako imamo u vidu da je ovo univerzitetski grad i  da imamo puno srednjih škola u koje dolaze učenici iz drugih mjesta. Nadam se da će se nešto promijeniti u svijesti građana. Mi imamo šta ponuditi”- poručuje Dukić.

Zašto ljudi ne posjećuju biblioteke? Više je razloga. Moderne tehnologije su jedan od razloga. Elektronska ili štampana knjiga?

“To mi pitanje često postavljaju, a ja samo kažem: Knjiga. Nama dolaze ovdje djeca koja čitaju elektronske knjige, ali traže još nešto drugo u biblioteci. ja ljude dijelim na one koji čitaju i one koji ne čitaju. I u marketima imate knjige.Ali poenta je u tome ko ima naviku da dođe u biblioteku”- naglašava naša sagovornica.

Tuzlanska biblioteka će uskoro obilježiti godinu dana od osnivanja Čitalačkog kluba sa malom zabavom te su građani pozvani da se pridruže.

Podjećamo, ova biblioteka ima oko 200.000 bibliotečkih jedinica, odnosno, monografske i serijske publikacije, a neki su naslovi samo za čitaonički fond.

“U svakom slučaju, imamo zaista dosta toga za svakoga. Obnavljamo, nabavljamo tokom godine. Posebno smo ponosni na naslove za dječije odjeljenje jer su djeca i srednjoškolci naša najbrojnija populacija čitalaca”- zaključuje direktorica tuzlanske biblioteke. 

Inače, u ovoj kulturnoj ustanovi se nalazio i bibliotečka građa na stranim jezicima koja može polužiti onima kojima je potrebna neka nova kulturna nadogradnja.

(Nataša Tadić)