• tik tok

U Tuzli večeras opera: Ivana Orleanska i domaći umjetnici

Oct 12, 2024

Foto: HKD Napredak

Izvedba dijelova Opere Ivana Orleanska, P. I. Čajkovskoga, u režiji umjetničkog voditelja, istaknutog hrvatskog dirigenta i korepetitora Simona Petera Dešpalja, a uz koordinaciju operne dive Vedrane Šimić će biti upriličena u subotu 12. oktobra s početkom u 19,00 sati u Hrvatskom kulturnom centru Sv. Franjo u Tuzli, a u organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Tuzli.

U izvedbi će sudjelovati studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i gosti i to Hanadi Karić, mezzosopran (Sarajevo, BiH) u ulozi francuske povijesne heroine Ivane Orleanske, Tomislav Perić, bariton (Stolac, BiH), Idna Muminović, sopran (Lukavac, BiH), Jovana Pavlović, sopran (Podgorica, CG), Danijel Perić, bariton (Stolac, BiH), Katarina Barbarić, sopran (Mostar, BiH), te gosti Magdalena Rogošić, Mislav Lucić i Emanuel Tomljenović.

Svi izvođači opere su ujedno i polaznici prve „Ljetne operne škola Sućuraj-Hvar”, a njihovi voditelji bili su profesorica Vedrana Šimić, sopran, s Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i prof. art. Simon Peter Dešpalj, dirigent, s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Ulaz je slobodan.

(Balans)