• tik tok

Međunarodno takmičenje harmonikaša naredne sedmice u Tuzli

Oct 11, 2024

Foto: Festival Sevdalinke

Ove godine, 6. Međunarodno takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana” okupit će preko 70 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Austrije a svi u Tuzlu stižu s istim ciljem – predstaviti svoj talenat i umijeće kroz najveću nematerijalnu baštinu Bosne i Hercegovine, sevdalinku.

Međunarodno takmičenje harmonikaša zakazano je za 14.10.2024. u Bosanskom kulturnom centru TK s početkom u 9 h.

Kao i svake godine tu je i stručni žiri, sastavljen od najvećih muzičara, stručnjaka harmonikaša iz cijele regije. Oni su: Dejan Milkunić (predsjednik žirija), Nikola Zarić, Predrag Raimović, Zlatan Muratović, Miloš Pavlović Kika, Stanislav Jusufović i Aleksandar Nikolić Brajić.

Za pobjednike_ce pripremljene su brojne nagrade poput diploma, medalja, pehara i mikrofona za harmoniku a pobjednik će imati privilegiju da ga na sceni BKC TK prati i vrhunski, svjetski poznat orkestar Miloša Pavlovića Kike.

Posebna muzička poslastica pripremljena je i za sve prisutne na dan takmičenja.

U 19 h prije proglašenja pobjednika takmičenja javnost očekuje svečani koncert kvinteta Predraga Raimovića. Ovo predstavlja vrhunski događaj na svjetskom nivou po prvi put dostupan publici u Tuzli.

Međunarodno takmičenje “Sevdalinko harmonikom opjevana” nosi veliki značaj za lokalnu zajednicu, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, region i šire. Ovim događajem se značajno doprinosi očuvanju i promociji bogatog kulturnog naslijeđa sevdalinke.

Stoga, pozivamo sve ljubitelje_ice muzike i sevdaha da se pridruže ovom jedinstvenom događaju i podrže očuvanje našeg kulturnog naslijeđa!

(Haris Dedić)