• tik tok

Uragan Milton opustošio Floridu

Oct 11, 2024

Foto: Facebook

Uragan Milton, najjači u posljednjih stotinu godina, pogodio je Floridu. Iako je uoči dolaska na obalu Floride oslabio s kategorije 5 na kategoriju 2, uragan je iza sebe ostavio pustoš. U tijeku je sanacija oštećenja i potraga za žrtvama.

Peti najjači atlantski uragan u povijesti, Milton bi samo osiguravatelje mogao koštati do 100 milijardi dolara, kažu analitičari.

Potvrđeno je da je najmanje 14 ljudi umrlo uslijed uragana Milton, javlja NBC News. Od toga je šest osoba poginulo u okrugu St. Lucie, koji je pogodilo više tornada. Raniji podaci su govorili o ukupno 11 poginulih.

Barack Obama optužio je Donalda Trumpa da “namjerno pokušava prevariti ljude u njihovim najočajnijim i najranjivijim trenucima”. U strastvenom govoru na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, Obama je poručio da Trump laže kako bi “skupio političke bodove”.

Posljednjih dana Bijela kuća i predsjednik Joe Biden kritizirali su Trumpa zbog njegovih tvrdnji o odgovoru na katastrofu. “Imat ćemo vođe koji će pokušati pomoći, a onda ćete imati tipa koji će samo lagati o tome kako bi skupio političke bodove. A to ima posljedice”, kazao je Obama. 

Vlasti Floride bore se da zaustave prevaru s osiguranjima usmjerenu na žrtve uragana, često starije osobe. 

CNN piše kako je prevara bila usmjerena na starije stanovnike u zajednici Spanish Lakes Country Club u Fort Pierceu. 

“Vlasti kažu da grabežljivci dolaze i pokušavaju prevariti ljude, starije žrtve čije su domove oštetila tornada. Traže od njih da potpišu zahtjeve za osiguranje. Ti grabežljivci tada naplaćuju taj novac osiguravajućim društvima i izvlače novac izravno od žrtava”, naveo je CNN-ov novinar Brian Todd. 

(Index)