• tik tok

(FOTO) Priznanje za životno djelo Mari Grbić: Danas je poziv učitelja obezvrijeđen i degradiran

Oct 4, 2024

Foto: Balans

Povodom Svjetskog dana učitelja, 20 prosvjetnih radnika danas je primilo priznanja na svečanoj akademiji u Tuzli, a koju su organizovali

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona te Sindikati osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Među onima čiji je rad prepoznat i nagrađen je i profesorica Mara Grbić, zaposlena u Srednjoj ekonomsko-trgovinskoj školi u Tuzli. Kako kaže, ima bogat radni vijek. Grbić je radila u privrednom sektoru, potom u školama u računovodstvu, a više od dvije decenije je u nastavi. Učestvovala je sa učenicima na raznim kantonalnim, državnim, međunarodnim takmičenjima, osvajala priznanja i bila dio velikih projekata.

“Ovo priznanje me čini izuzetno ponosnom i počašćenom. Mada je smatram da svi delegirani kandidati zaslužuju ovo priznanje samim tim što provode radni vijek u prosvjeti, izloženi stresnim poslovima, komunikacijom, skromnim nastavnim sredstvima i učilima. Često i sami štošta finansiramo da bi unaprijedili nastavni proces, da bude što uspješniji”- kaže Grbić.

Izbalansirati danas odnos učenik-učitelj-roditelj, nije nimalo lagano, kaže naša sagovornica.

“Danas je poziv učitelja obezvrijeđen i degradiran. Učenici ne poštuju učitelja kao nekada, čak i roditelji sebi daju za pravo da oni procjenjuju i ocjenjuju. Tako da je teško postići neka realna mjerila i biti u svakom momentu odgovoriti situaciji onako kako se od nas očekuje u ovim uslovima rada”- ispričala je ova profesorica.

Pored Grbić, priznanje za životno djelo je dobila i Velida Mehmedović, nastavnica bosanskog jezika i književnosti. Ona već 30 godina radi u Osnovnoj školi “Stjepan polje” u Gračanici.

„Svi mi zaslužujemo ovu nagradu. Ali meni je još draža zato što su me kolege podržale u ovoj kandidaturi. To znači da sam ja za ovih 30 godina rada u obrazovanju nešto i postigla. Današnje vrijeme kada su nam djeca jako pametna, usudim se da kažem da su korak ispred nas, mi smo njima vodilja na njihovom putovanju ka njihovoj budućnosti. Ja mislim da svaki prosvjetni radnik to radi izuzetno dobro i zbog toga sam i rekla da svi zaslužujemo ovu nagradu“- izjavila je ova nastavnica.

Predstavnica Sindikata srednjeg obrazovanja TK Amila Husić kazala je da situacija u obrazovanju nije zadovoljavajuća.

„Svi znamo da materijalno stanje prosvjetnih radnika nije baš na zadovoljavajućem nivou. Znate i da je sigurnosna situacija u obrazovanju prilično loša, ali i ono što mene više zabrinjava je njegovanje pogrešnih društvenih normi i vrijednosti“- rekla je ova profesorica.

Dan učitelja prosvjetnim radnicima čestitao je  ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantonaAhmed Omerović te naglasio da je biti prosvjetni radnik časno i plemenito zanimanje.

„Obaveza svih nas, cijelog društva da radimo na vraćanju i jačanju uloge prosvjetnog radnika u društvu. Mi ćemo danas nagraditi jedan dio naših zaposlenih u obrazovanju, međutim treba svi da znamo i da budemo zahvalni onim ljudima koji uče i odgajaju našu djecu. Među našim prosvjetnim radnicima su ljudi koji svakodnevno brinu o našoj djeci“- naglasio je ministar Omerović.

Na važnost i ulogu prosvjetnih radnika, podsjetio je i Izet Numanović, direktor Pedagoškog zavoda.

„Nastavničkih umijeća i nastavničke strpljivosti, da rade sa našom djeco,  odnosno,  da ih kroz njihovo odrastanje uče, poučavaju kako bi oni stekli mnogo bolje vještine za dalje školovanje. Potrebno je da roditelji u nastavnicima prepoznaju prave, istinske prijatelje i da im pomognu u njihovom radu jer će tako pomoći i svojoj djeci“- zaključio je Numanović i dodao da je ovaj datum UNESCO proglasio međunarodnim da bi se slavio i njegovao kao dan nastavničke posebnosti.

(Nataša Tadić)