• tik tok

Senad Mehmedinović: Nezavisna lista Sloboda će imati svoje predstavnike u Gradskom vijeću Tuzle

Oct 4, 2024

Foto: NL Sloboda

Nezavisna lista „Sloboda“, novina je na političkom nebu Grada Tuzla i jedno od mogućih iznenađenja predstojećih izbora. Nosilac liste je Senad Mehmedinović, poznato ime na političkoj sceni Tuzle. Za portal Balans je govorio o mnogim temama, kampanji, podršci kandidatu SDA za gradonačelnika Tuzle,  Zoranu Blagojeviću, ali i špekulacijama da su rezervna lista SDA.

Balans: Koliko ste zadovoljni kampanjom koja je iza nas?
Mehmedinović
: Nezavisna lista “Sloboda” je u neformalnoj kampanji skoro dvije godine, koliko i radimo na ovom projektu koji je jedinstven u FBiH. Što se tiče formalne kampanje mi smo zadovoljni. Naša kampanja je bazirana isključivo na direktnim kontaktima sa građanima i mislim da smo uspjeli prenijeti ključne poruke iz  Izborne paltforme. Reakcije su pozitivne, veliki broj građana daje nam podršku, a što se i potvrdilo na promotivnom skupu koji smo imali 02.oktobra, povodom Dana oslobođenja Tuzle. Prepuna sala BKC  je dokaz da imamo podršku i hvala građanima Tuzle.


Balans: Podržavate Zorana Blagojevića za gradonačelnika Tuzle, zbog čega?
Mehmedinović:
Zoran Blagojević ima bezrezervnu podršku nezavisne liste “Sloboda”. Zoran je dijete Tuzle kojeg krasi poštenje, iskustvo u vođenju timova, vizionarstvo u smislu inovativnosti, a naročito empatija i razvijena društvena svijest prema ranjivim grupama građana našeg grada. Zoranova vizija Tuzle dobrim dijelom poklapa se sa Izbornom platformom nezavisne liste “Sloboda”. Ubjeđeni smo da ćemo zajedno moći realizovati planirano. Također, ne smijemo zaboraviti njegov doprinos u odbrani naše zemlje. Dobitnik je mnogih odlikovanja, ratni vojni invalid i čovjek koji se borio za našu slobodu. On je osvježenje koje je potrebno našem gradu.

Balans: Za šta se zalaže NL Sloboda?
Mehmedinović: Naša izborna platforma urađena je u skladu sa Evropskom poveljom i Zakonom o lokalnoj samopuravi. Platformom smo obuhvatili 14 različitih oblasti koje su u nadležnosti grada. U svakoj od oblasti identificirali smo probleme i definisali preko 90 različitih ciljeva za koja ćemo se zalagati u narednom periodu. Neki od projekata za koje ćemo se zalagati su: izgradnja novog Doma zdravlja u gornjem dijelu grada, osnivanje Javnog gradskog i prigradskog saobraćajnog preduzeća uz subvencioniranje mjesečnih karata za osobe treće životne dobi i osobe sa invaliditetom, ukidanje Odluke na osnovu koje građani moraju učestvovati sa 20% sredstava u izgradnji lokalnih puteva, ugradnja pumpnih stanica naročito u mjesnim zajednicama čija su naselja u visinskim zonama, uklanjanje arhitektonskih barijera, racionalnija raspodjela sredstava dobijenih od Elektroprivrede, reorganizaciju određenih Službi, promociju potencijala jezera Modrac kao atraktivne turističke destinacije itd.

Balans: Kako komentarišete prozivke da ste rezervna lista SDA?
Mehmedinović
: Političko tržište u našoj zemlji je dobrim dijelom bazirano na halo efektu, manipulacijama, lažima i sve to dolazi od strane onih koji svoje interese samo ostvaruju u zastupničkim klupama, parlamentima…. Kada im pogledate biografije, jedina referenca koju navode je “Član stranke od njenog osnivanja”. Ja sam prije rekao i sada kažem: “Iza nezavisne liste „Sloboda“ stoji 35 kandidata imenom i prezimenom”. Mi nismo ničija rezervna lista, mi smo jedinstven projekat koji je nastao u Tuzli i neplaniramo stati na ovome. Ovo je samo početak…
Balans: Očekivanja od izbora?
Mehmedinović: Nezavisna lista “Sloboda” će imati svoje predstavnike u Gradskom vijeću.
Balans: Za kraj, Vaša poruka biračima
Mehmedinović
: Prije svega pozivam građane da izađu na izbore. Promjene dolaze jedino i isključivo od građana koji svojim glasom i djelovanjem oblikuju društvo. Samo zajedno možemo ostvariti sve što zamislimo. Pozivam vas da se pridružite našoj viziji za modernu, socijalno pravednu i prosperitetnu Tuzlu.

(Balans)