• tik tok

Danas oblačno i kišovito vrijeme: Meterolozi upozoravaju na poplave

Oct 3, 2024

Foto: Balans

U Bosni i Hercegovini jutros je bilo oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom, a slično vrijeme se očekuje i u nastavku dana, objavio je Federalni hidrometerološki zavod.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 8 stupnjeva, Bihać, Drvar, Gradačac i Sokolac 12, Ivan Sedlo i Prijedor 13, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Sanski Most, Srebrenica i Zenica 14, Bugojno, Jajce, Trebinje, Tuzla i Zvornik 15, Sarajevo 16, Livno i Mostar 17, Široki Brijeg 18, Neum 22 stupnja.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U večernjim satima na jugu zemlje je moguća grmljavina. Obilnije padavina se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugoistočni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 23 stupnja.

Za danas je izdato narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina. Upozorenje je izdato za područje Hercegovine, zapadne, sjeverozapadne i djelimično centralne Bosne.

Očekivana količina padavina od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2. Lokalno je moguće izlijevanje vodotoka iz korita i pojava urbanih poplava.

(Balans/FHMZBIH)