• tik tok

U Tuzli održan okrugli sto: Dani kulturno-historijskog naslijeđa i prirodne baštine

Sep 23, 2024

Foto: Grad Tuzla

U sklopu manifestacije Grada Tuzle, “Ljeto u Tuzli” danas je Ekološki savez “EKO-ZELENI” organizovao okrugli sto na temu “Dani kulturno-historijskog naslijeđa i prirodne baštine” u Dramar centru.

Gradonačelnik, Zijad Lugavić istakao je važnost ove manifestacije za podizanje svijesti građana o zaštiti okoliša i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa. “Ako ne budemo poštovali i promovisali svoju kulturnu baštinu, izgubićemo temelj naše države – jer država bez kulture ne može opstati”, naglasio je gradonačelnik Lugavić.

U svom uvodnom obraćanju, on je također istakao značaj prisustva djece na ovakvim događajima, jer oni na taj način uče o važnosti očuvanja okoliša i kulturne baštine. “Sve počinje od nas – ako čuvamo okoliš i poštujemo svoju kulturnu baštinu, možemo je prenijeti budućim generacijama.”

Na okruglom stolu, prisutnima su se obratili prof. dr. Marica Petrović iz UG “Matica” Hrvatska, kao i predstavnici nevladinih organizacija. Također, održana su i stručna izlaganja o temi kulturno-historijskog naslijeđa i prirodne baštine grada Tuzle. Ova manifestacija ima za cilj ne samo očuvanje, već i promociju bogate kulturne baštine Tuzle.

Grad Tuzla