• tik tok

Ministar Hurtić u posjeti Tuzli: Sa gradonačelnikom obišao radove u naselju Krojčica

Sep 21, 2024

Foto: Grad Tuzla

U Gradskoj upravi Tuzle, gradonačelnik, Zijad Lugavić primio je ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlida Hurtića. Na sastanku su predstavljeni realizovani projekti Ministarstva u Tuzli, s fokusom na podršku romskoj populaciji i rješavanje problema raseljenih i izbjeglih osoba.

Ministar Hurtić istakao je važnost infrastrukturnih i projekata u oblasti zdravstva koji su implementirani u Tuzli, uključujući asfaltiranje puta na Krojčici za koje je Ministarstvo izdvojilo 100.000 KM. Također, naglasio je da je Ministarstvo uložilo 187.000 KM u nabavku ultrazvučnog aparata za Dom zdravlja Tuzla, s posebnim fokusom na pružanje usluga romskoj zajednici.

„Tuzla je prepoznata kao lokalna zajednica koja pruža podršku romskoj populaciji. Objavili smo novi Javni poziv i pozivamo lokalne zajednice da se prijave, jer sredstva su obezbijeđena za projekte koji se odnose na infrastrukturu, zdravstvo, zapošljavanje i obrazovanje“, kazao je ministar Hurtić.

Gradonačelnik Lugavić izrazio je zahvalnost za podršku Ministarstva i najavio dalje projekte koji će unaprijediti kvalitet života građana Tuzle, s posebnim naglaskom na inkluziju romske populacije.

„Realizacija ovih projekata značajno doprinosi poboljšanju životnih uslova za sve građane, a posebno za marginalizirane grupe. Uz podršku Ministarstva, nastavit ćemo aplicirati za sredstva kako bismo osigurali još kvalitetniji život za naše sugrađane“,kazao je gradonačelnik Lugavić.

Lugavić i Hurtić su danas obišli naselje Krojčica u Mjesnoj zajednici Kreka, gdje su završeni važni infrastrukturni radovi. Ovi radovi uključivali su asfaltiranje puta i izgradnju kanalizacione mreže, čime su značajno poboljšani uslovi života za stanovnike romskog naselja u ovom području.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH osiguralo je 100.000 KM za ovaj infrastrukturni projekat, dok je Grad Tuzla sufinansirao iznos od 25.169,51 KM. Projekat je obuhvatio asfaltiranje puta, uključujući dva proširenja koja omogućavaju izlaz na regionalni put, te izgradnju kanalizacione mreže u ulici Krojčica do broja 218.

Završetkom ovih radova, unaprijeđena je komunalna infrastruktura, što će značajno poboljšati kvalitet života stanovnika ovog naselja i osigurati bolju povezanost sa ostatkom grada. Ministar Hurtić i gradonačelnik Lugavić izrazili su zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog projekta te naglasili važnost kontinuiranog ulaganja u infrastrukturu, u cilju unapređenja života svih građana Tuzle.

(Balans)