• tik tok

Poznati švicarski hor nastupa večeras u Tuzli

Sep 21, 2024

Foto: Facebook

Mladi hor Männerstimmen Basel (Švicarska), sa članovima većinom do 35 godina, a koji su dobitnici mnogobrojnih međunarodnih nagrada sa takmičenja horova, nastupa večeras u Tuzli.

Zahvaljujući MOC “Lege Artis” i JU BKC Tuzlanskog kantona uskoro stižu u Tuzlu gdje će predstaviti svoj, a cappella program kojim su oduševili publiku širom Evrope.
Pored Tuzle ovaj hor će na svojoj turneji održati koncerte u Mađarskoj i Hrvatskoj gdje će se predstaviti s djelima Antona Brucknera, Ēriksa Ešenvaldsa, Francisa Poulenca, Velja Tormisa, Erica Whitacrea, Heinricha Sutermeistera i Josepha Boveta.

Männerstimmen Basel formiran je 2008. godine, većinom od članova koji su pjevali u lokalnom dječačkom horu Knabenkantorei Basel, a vremenom su im se pridužili i članovi iz drugih horova.

Hor u svojim izvedbama balansira između umjetničke prezentacije, vještog pjevanja i uživanja, što posjetitelji njihovih koncerata na prvu zapaze, jer je očigledno da su članovi prijatelji koji se tokom nastupa ne samo oslanjaju jedni na druge, već se znaju zajedno i zabavljati. Muzika koja nastaje kao rezultat njihog prijateljstva i ljubavi prema muzici i pjevanju ne prestaje oduševljavati međunarodne žirije, a što pokazuju i nagrade sa raznih takmičenja.

Männerstimmen Basel na repertoar svrstava i manje poznata djela i kompozitore, ali rado izvode i djela vodećih kompozitora sa švicarske i međunarodne scene kao što su Eric Whitacre, Eriks Ešenvalds, Ivo Antognini i Carl Rütti. Do sada imaju snimljenih pet CD-ova i realizovanih mnoštvo koncerta i turneja, a izdvaju „Tongedrøn“ (2010), koncert sa video instalacijom, nastup i osvojenu prvu nagrada u kategoriji muških horova na Svjetskim horskim igrama u Sinsinatiju (2012), glavni koncert za album „Pilagímr“ u Baselskoj katedrali (2016) i prateću koncertnu turneju na Farskim otocima i Islandu, koncert na temu “Helden“ (heroji) zajedno sa simfonijskim orkestrima Černihiva i Kijeva u Ukrajini (2018), projekat „Dilivium“ koji je baziran na velikoj poplavi rijeke Rajne iz 1480. godine, i posljednji projekat „Vrijeme je rijeka“ (2023) za koji je Eric Whitacre komponovao i dirigovao istoimenu kompoziciju.

Horom Mäannerstimmen Basel diriguje David Rossel, horski dirigent i kompozitor iz Basela, anjegov zamjenik je Adrian Borter, dok dirigentski tim čini odbor od šest članova hora.

David Rossel je rođen 1988. godine. Studirao muzikologiju, historiju i istočnoevropske studije na Univerzitetu u Baselu kao i horsko dirigovanje kod Johannesa Meistera i Gonzague Monney. Nagrađivani je dirigent kojem je umjetnički fokus na švicarske kompozitore 20. i 21. stoljeća.  Predsjednik je Udruženja horskih dirigenata sjeveroistočne Švicarske sa preko 100 profesionalnih horskih dirigenata i član odbora Švicarskog društva za savremenu muziku.

Koncert je večeras u 19.30 sati, ulaz je besplatan uz prethodnu rezervaciju u Marketing službi BKC Tuzla (035 311 070 ili marketing@bkctuzla.ba).

(Balans/ BKC TK)