• tik tok

Birokratske igre u FBiH: Na listi čekanja za lijekove oko 1.300 onkoloških pacijenata

Sep 20, 2024

Foto: Balans Ilustracija

Udruženja pacijenata okupljena oko inicijative “Glasaj za život” dobila su od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH polovične podatke o aktuelnom stanju na listama čekanja Fonda solidarnosti.

Kako je saopšteno, na Listi čekanja za lijekove ovog fonda nalazi se 1.299 pacijenata, od kojih najviše sa karcinomom dojki i pluća – čak 554 osobe, zatim 503 osobe sa ostalim onkološkim oboljenjima, 110 osoba oboljelih od multiple skleroze, 101 oboljeli od hematoonkoloških oboljenja, 28 pacijenata sa Crohnovom bolešću i 3 sa metastatskim melanomom. Procijenjeni trošak za njihovo liječenje, odnosno, za zatvaranje postojeće Liste čekanja na lijekove iznosi 7 miliona KM mjesečno.

“Ipak, od resorne institucije nismo dobili podatke koliko je pacijenata na Listi čekanja za medicinske procedure koje se u našoj zemlji ne mogu obavljati. Ove brojke najčešće su približne brojkama pacijenata koji čekaju na lijekove, što nam govori da bi na listama čekanja moglo biti i više od 2.500 pacijenata. Izostavljanjem ovih informacija javnost bi mogla steći pogrešan utisak da se broj pacijenata na listama smanjuje, a činjenice govore suprotno!-saopšteno je između ostalog iz Udruženja oboljelih od raka prostate.

Na pitanje da li su tražili neophodna sredstva u Rebalansu Budžeta Federacije BiH i u kojem iznosu, iz Zavoda su odgovorili:

“Trenutno su u proceduri pripremne radnje za izradu Budžeta za 2025. godinu. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH još nije pregovarao sa Vladom FBiH odnosno resornim ministarstvima o iznosu finansiranja za 2025. godinu, ali će svakako uzeti u obzir potrebna finansijska sredstva za liste čekanja kada se razgovori o sredstvima za 2025. godinu budu obavljali”.

Pomenute Udruženje ogorčeno je na ovakav odnos prema pacijentima.

“Dok pacijenti čekaju na lijekove i medicinske usluge koji im mogu spasiti život, vlasti se igraju birokratske igre s njihovim sudbinama. Dok bijemo bitke sa bolešću, istovremeno se suočavamo s nepravdom koja dolazi od sistema koji nam je okrenuo leđa. Liste čekanja nisu samo birokratski dokument, to su liste života koji su stavljeni na pauzu dok vlasti u FBiH odugovlače s rješavanjem ovog urgentnog problema. Neki od tih pacijenata, nažalost, neće dočekati svoj red. Dodajmo i da Fond solidarnosti nije jedini problem. I u zavodima zdravstvenog osiguranja na listama čekanja nalazi se oko 100 oboljelih od reumatizma i psorijaze, koji su na posebnim programima liječenja, ali na koje čekaju po skoro godinu.

Poruka inicijative “Glasaj za život” je jasna: Dosta je čekanja! Liste čekanja su jedan od četiri grupe prioriteta na čijem rješavanju insistiramo. Ne smijemo dopustiti da bilo ko umre čekajući na lijek ili uslugu koja je dostupna.

Podsjećamo, projekat “Glasaj za život” su pokrenuli predstavnici Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH, Udruženja “Renesansa”, Udruženja distrofičara Cazin, Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „SNAGA“ u BiH i Udruženja oboljelih od multiplog mijeloma, mijelodiplastičnog sindroma i drugih rijetkih krvnih bolesti u BiH, okupljajući pacijente, njihove porodice, zdravstvene radnike i sve ljude dobre volje u zajedničkoj borbi protiv sistemskog nemara.

U ime svih pacijenata, tražimo hitnu reakciju nadležnih institucija i konkretne korake prema osiguravanju potrebnih finansijskih sredstava kako bi se eliminisale liste čekanja. Tražimo da se rebalansom budžeta pronađu dodatna sredstva i osigura efikasan sistem finansiranja zdravstva u FBiH. Ovo je borba za život, za pravo na dostojanstvo i zdravlje. Nijedan život više ne smije biti izgubljen zbog toga što sistem nije reagovao na vrijeme!

Sva zainteresovana udruženja pacijenata, ljekara, građana, nevladine organizacije i pojedinci, resorna ministarstva, stručnjaci i društveno odgovorne kompanije pozvane su da se daju svoj doprinos ovoj borbi. Na web stranici www.glasajzazivot.ba postavljen je i upitnik o zadovoljstvu pacijenata zdravstvenim uslugama i svi su pozvani da daju svoj glas”- poručeno je iz udruženja.

(Balans)