• tik tok

Na grobljima u Tuzlanskom kantonu: Učestale krađe i provale u automobile tokom sahrana

Sep 15, 2024

Foto: Balans

Ove godine Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona zaprimila je tri prijave vezane za pljačke automobila na grobljima tokom sahrana, a počinitelji još nisu otkriveni.

Naime, tokom obreda sahrane na katoličkim grobljima, dešavaju se provale u aotmobile, otuđenje novca, dokumenata i druge imovine.

“Bio sam na sahrani na groblju u Bistarcu. Prije nego sam krenuo iz automobila, razmišljao sam da li da ponesem svoju ručnu torbu ili ne. Skontao sam da nema potrebe, na groblju sam, sahrana je. Pitao sam prijateljicu za mišljenje koja je već izašla i odmakla od auta. Ona je rekla da odlučim sam. Ostavio sam torbu zaglavljenju između sjedala i ručne. Zaključao sam auto. U torbi sam imao 300 eura kojima sam planiramo platiti majstore za neke radove i još 200 KM. Kada je sahrana završena, sjeli smo u automobil i kada sam uzeo torbu, novca nije bilo. To me šokiralo”- ispričao nam je jedan od oštećenih. Naime, auto nije oštećeno niti razbijeno već otključano. Kako tvrdi, prisjeća se da je blizu njegovog automobila, dok se parkirao, bio čovjek koji je sa svojim autom prišao jako blizu. On je mislio da se taj drugi vozač želi parkirati bolje pa se zato približava. Oštećeni pretpostavlja da je ta osoba na sofisticiran način i uz pomoć tehnologije otključala njegov džip i otuđila novac.

Sa druge strane, neki građani su prošli gore jer im je razbijeno staklo na automobilu, a potom otuđene stvari.

“U mjestu Kiseljak kod Tuzle u najvećoj tuzi i boli, kada svog najmilijeg ispraćamo na počinak, dogodio se vandalizam i pljačka. Mnogobrojni automobili su polupani radi pljačke, odnesen novac, dokumenti. Mi smo dotakli dno i plivamo u mulju”- ogorčeno je svoje iskustvo podijelila jedna građanka na društvenim mrežama.

Neki građani su policiji prijavili pljačku, neki ne. Kako nam je rečeno iz Uprave policije MUP-a TK, u službenim evidencijama zabilježena su tri takva slučaja od početka godine.

Osoba inicijala E.S. (1976) iz Živinica je 19. aprila prijavila provalu u vozilo koje je bilo parkirano na parking prostoru pored Rimokatoličkog groblja u G ornjim Živinicama. Prema izjavi te osobe, iz vozila je otuđeno oko 20.000 KM. Zatim, 31. avgusta 2024.godine, osoba inicijala I.P. (1985) iz Tuzle prijavila  je provalu u vozilo parkirano na lokalnom putu prema groblju u naselju Poljana, Kiseljak, ali tom prilikom  nije bilo otuđenih predmeta. Isti dan, osoba inicijala M.B (1980) iz Republike Njemačke, prijavila je provalu u vozilo, također, parkirano u neposrednoj blizini groblja u naselju Poljana. Prilikom provale, počinitelji su otuđili 2.000 eura, torbicu sa ličnim dokuemntima i mobilni telefon. Provale u vozilo su se, prema navodima prijavitelja, dogodile u toku obreda sahrane na groblju.

Nakon poduzetih radnji, Kantonalnom tužilaštvu Tuzanskog kantona dostavljeni su Izvještaji protiv NN osobe, te se poduzimaju dalje radnje na otkrivanju počinitelja. Provjerama u službenim evidencijama, nisu evidentirani drugi događaji provale u vozila, odnosno, otuđenja stvari prilikom provale u vozila a tokom obreda sahrana, rečeno nam je iz policije.

(Nataša Tadić)