• tik tok

Danas počinje izborna kampanja: CIK ovjerio više od 26.000 kandidatura

Sep 6, 2024

Foto: CIK

Izborna kompanja za Lokalne izbore 2024. godine, koja će se održati 6. oktobra, počela je jutros i trajat će do 5. oktobra 2024. godine, do 7:00 sati, kada stupa na snagu izborna šutnja.

Politički subjekti, uključujući 296 ovjerenih političkih partija, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata, imat će pravo slobodno se kretati i voditi kampanju širom zemlje, uz osiguranu podršku nadležnih organa.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da je već preduzela niz aktivnosti kako bi osigurala transparentnost i zakonitost izbornog procesa. Istaknuto je da je proces ovjere političkih subjekata i kandidata završen, s ukupno 26.089 ovjerenih kandidata, među kojima je 10.983 žena. Također je zaključen Centralni birački spisak, koji uključuje 3.400.204 birača, uključujući 44.789 birača koji glasaju izvan BiH.

Komisija je do sada sankcionirala političke subjekte zbog preuranjene kampanje, a ukupna visina novčanih kazni iznosi 268.000 KM. Osim toga, od ukupno 50 objava političkih subjekata koje su trebale biti uklonjene s društvenih mreža, uklonjeno je 38. Od toga devet objava nije uklonjeno, a preostale tri su plakati, bilbordi ili drugi printani materijali.

Posebno su naglašene odredbe zakona koje se odnose na zabranu govora mržnje, upotrebu oružja na skupovima, i obaveze političkih subjekata da ravnopravno promoviraju kandidate oba spola. Komisija ima ovlasti da sankcionira kršenja, uključujući uklanjanje kandidata s liste i poništenje ovjere političkog subjekta.

2Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poziva sve učesnike u izbornom procesu da vode fer kampanju, uz poštovanje zakona i pravila, te apelira na medije da korektno i profesionalno izvještavaju o izbornim aktivnostima, u skladu s novinarskim kodeksom”- poručili su iz Komisije.

(Balans/CIK)