• tik tok

(VIDEO) Herojska Žepa: Spoj teške povijesti i netaknute prirode

Aug 31, 2024

Foto: Printscreen

Žepa je smještena u dubokoj kotlini, okruženu planinama Sjemač sa sjevera, sjeverozapada i zapada planine Javor i Devetak, Bokšanice, sa juga. Kotlina  je otvorena na  istoku, prema rijeci Drini, preko prevoja kod sela Slap. Nadmorska visina kotline je od 450 do 650 m. Južne strane kotline su strme, dok sjeverne strane nešto blaže i izdižu se prema visoravni planine Sjemač.

Prostor Žepe ima složenu reljefnu strukturu nastalu tokom duge geološke historije. Djelovanjem egzogenih sila nastali su kraško-korozioni oblici koji su posebno izraženi na području od Devetaka do rijeke Drine pravcem sjeverozapad-jugoistok, a predstavljeni su škrapama, vrtačama, kraškim pećinama i jamama. Najpoznatije pećine su Petera vrata, Tmuša, Hrid, Zalažje i imnoge druge koje su veoma nepristupačne za one koji ne poznaju put.

Žepa je imala tešku ratnu prošlost i odigrala je veliku ulogu tokom protekle agresije te je nazvana herojskom.

Inače, Žepa se prvi put se spominje u sumarnom osmanlijskom defteru iz 1485. godine, kao selo koje pripada Vrataru, bivšem starom gradu srednjovjekovne Bosne. Ostaci ovog grada nalaze se 5 kilimetara zapadno od sela Žepi.Do danas sačuvano je i nekoliko znamenitih spomenika kulture iz turskog perioda. Na rijeci Žepi, nalaze se dva kamena mosta iz vremena osmanske uprave – jedan koji je izgrađen u neposrednoj blizini izvora rijeke, dok je drugi bio lociran desetak metara iznad njezinog ušća, na trasi prometnice koja se u Višegradu odvajala od starog stambolskog druma i nizvodno pratila lijevu obalu Drine.

Drinsko jezero i riječica Žepa su bogati ribom, te otud ovaj kraj pohode ljubitelji ribolova, ali i lova. Okolna lovišta su riznice niske i visoke divljači te pravi raj za ljubitelje ovakve vrste rekreacije.

Kako izgleda danas Žepa iz zraka, prikazano je u narednom videu:

(Balans/Rogatica blog)