• tik tok

(FOTO) Iz Istanbula za Tuzlu: Prvi Pegasusov avion bio krcat

Aug 24, 2024

Foto: Balans

Prvi let turske kompanije “Pegasus” danas je realiziran iz Istanbula za Tuzlu. Avion koji je sletio na pistu Međunarodnog aerodroma Tuzla, bio je pun.

Među putnicima i Abdullah Balci koji je došao sa suprugom.

“Došao sam iz Turske sa mojom suprugom da posjetimo Balkan. Prva destinacija nam je BiH. Tražio sam let i pronašao ovaj za Tuzlu. Nisam znao da je ovo prvi let iz Turske za Tuzlu”- priča on i dodaje da će ići u Mostar i Sarajevo. Sličnu namjeru ima i Eslem Ceyda Unal koja je sa porodicom na odmoru.

“Prvi put sam u Bosni. Došla sam sa porodicom. Izabrali smo Pegasus jer ima najjeftinije karte. Došli smo ovdje, ali idemo i u druga mjesta”-kazala nam je. Sa druge strane Onrucan Boral, poslije Bosne, planira u Crnu Goru.

“Prvi put dolazimo, karte su jeftine. Želimo obići Bosnu jer je ova zemlja veoma dobra, priroda je lijepa pa želimo to obići”-priča.

Punim avionom zadovoljstvo nije krila delegacija iz Tuzlanskog kantona, ako se uzme u obzir da je broj putnika drastičabo smanjen nakon zatvaranja baze WizzAira.
“Nako dugog niza godina, uspjeli smo dobiti redovnu liniju za Istanbul. Pogotovo kada se radi o Pegasusu. Današnje punjenje je pokazalo da građani TK i regije žele u Tursku i sa turskim prevoznikom. Avion je bio pun u dolasku, a 20-ak mijesta nije bilo popunjeno u odlasku”-objasnio je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Slično razmišlja i Irfan Halilagić, premijer TK.

“Nama je važno da je to renomirana kompanija, da je ovo jedan prvi korak i početak saradnje koja će, ubijeđeni smo, nakon naših kontakats i razgovora i vizije koju smo prezentirali, biti dugotrajna”-izjavio je premijer.

Tuzla i Turska imaju posebne konekcije u povijesnom kontestu, a očekuje sa da to bude i u ekonomskom, kazala je turska delegacija.
Kao jedna od mlađih svjetskih aviokompanija, Pegasus ima 108 aviona u floti te opslužuje letove na 107 destinacije u svijetu, a ovo je druga destinacija u BiH, rekao je Kemal Yuksek, direktor Direkcije civilnog vazduhoplovstva.
“Mi kao Direkcija civilnog vazduhoplovstva Turske pružamo na raspolaganje generalno BiH, a posebno Tuzli i TK, sve svoje resurse kojima raspolažemo i kada je u pitanju edukacija i sve ono što možemo doprinijeti kako bi ova regija napredovala”-rekao je Yuksek.

Za sada je planiran jedan let sedmično, sa mogućnošću povećanja broja letova.

“Bit će nam čast i zadovoljstvo narodu Tuzle ponuditi jeftine karte kako za Istanbul, tako i za druge svijetske destinacije na koje mi prevozimo putnike na Bliskom Istoku i na svim drugim zemljama”-kazao je Emre Pekesen, direktor prodaje i širenja mreže kompanije “Pegasus”.

Inače, sa tuzlanskog aerodroma WizzAir trenutno opslužuje letove na tri evropske destinacije, a još nema konkretne infromacije hoće li i kada biti vraćeni letovi za popularne letove u zemlje Zapadne Evrope.

(Nataša Tadić)