• tik tok

(FOTO) Slovenci u Tuzli: Kolonija koja spaja ljude i umjetnost

Aug 23, 2024

Foto: Balans

U okviru projekta Dani slovenačke kulture u Tuzli, Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla organizovalo je ove sedmice 10. regionalnu likovnu koloniju „Slovenci u Tuzli“ 2024 u galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra Tuzla. Kolonija je otvorena izložbom slika Dragana Gačnika iz Zenice.

Neki umjetnici su uradili pejzaže, a neki su se predstavili apstrakcijom kroz akril, ulje, akvarel, kolaž, kombinovane tehnike.

„Ima dosta slikara koji nam dolaze svake godine, a imamo i nove članove. Raznovrsna grupa slikara. Uglavnom su oduševljeni našom Tuzlom, pejzažima, kulturnom baštinom. Vole prošetati centrom Tuzle i vidjeti kako živi grad. Tu pronalaze inspiraciju“- kazala je Borka Jokić, mentor kolonije.

Ovogodišnja kolonija okupila je 16 akademskih i amaterskih umjetnika iz BiH i regije, a jedna učesnica je došla čak iz Kanade.

„Svake godine dolazim u Sloveniju i BiH. To je neki drugi ambijent. Sviđa mi se ambijent u Tuzli i rado se vraćam“-rekla je Irena Hribar Šmit, koja je rođena u Ljubljani, ali već četiri decenije živi u Kanadi.

Iz daleka je došao i Marjan Kekec, rodom iz Ptuja, a sa adresom u Berlinu, ali odazvao se na ovogodišnju koloniju u Tuzli.

„Prvi put sam tu i utisci su fantastični. Nisam ovo dugo doživio jer u Berlinu je sasvim drugi život. Ovdje ima mladih ljudi kako se smiju. Izvanredno. Ja uglavnom crtam na staklu, to je jugoslovenska škola. A ovdje radim na platnu jer na staklu trebam od 30 do 200 sati za jednu sliku“- priča Kekec.

Iz Slovenije, tačnije Mosta na Soči, došao je Dario Trobec koji je svoju inspiraciju tražio slikajući pod brezom ispred objekta gdje se kolonija održavala.

„Ovdje sam već četvrti put i da mi nije lijepo ne bih dolazio. Jako mi je lijepo i prijatno. Ovaj put radim apstrakcije. Jako mi je inspirativna ova sredina i grad me fascinirao“- izjavio je ovaj umjetnik.

Iz Hrvatske u Tuzlu prvi put, sa platnom i kistom, stigla je Željka Podobnik, tačnije iz Rijeke. U grad soli i uglja, donijela je dašak Jadrana pa su njene slike prikazale more i brodove.

„Ja dolazim sa mora i rekla sam da ću svoje motive ja donijeti ovdje, jahtice, čežnja, ljubav. Ako me budu pozvali naredne godine, a neću imati ništa protiv toga, uzet ću motiv Tuzle jer je Tuzla prekrasna“- rekla je ova slikarka.

Veteran na koloniji je Ismet Hodžić iz Lukavca. Kako priča, svaka kolonija ima svoju draž, a ova je posebn na kojoj učestvuje osmu godinu.

„Iskustvo dolazi do izražaja, pa sam bio sretan da pokažem neke moje poteze. Evo, ovi oblaci na slici su tako jednostavni, ali ako ih napravite sa medicinskom vatom. Novi prijatelji, novo iskustvo, a bogastvo je imati puno prijatelja u ovom vremenu“- mišljenja je Hodžić. On dodaje dan ide u jesen na koloniju u Zadru, ali i druge kolonije su mu drage jer povezuju ljude i umjetnost.

Izložbu slika nastalih u toku ovogodišnje likovne kolonije „Slovenci u Tuzli“ ,građani će moći pogledati 24. avgusta u galeriji BKC-a Tuzla sa početkom u 19:00 sati. Otvorenje izložbe će uveličati nastup ženskog pjevačkog zbor „Slovenčice“ iz Tuzle i pjevačka skupina „Studenec“ iz Pivke, Slovenija.

(Nataša Tadić)