• tik tok

Lužnjak Mehmeda Đedovića: Nepoderivost bosanskog čovjeka

Aug 21, 2024

Foto: Balans

Roman “Lužnjak” je nova je knjiga bosanskohercegovačkog pisca pisca Mehmeda Đedovića koja nosi jaku poruku, a  sve u kontekstu povijesne paralele i današnjeg vremena.

Kako autor kaže, roman “Lužnjak” govori o gradnji pruga po Bosni, o jednoj sasvim posebnoj violini, o trgovini sa Italijom bosanskom hrastovinom, o zavjerama i o posve drugačijim ljubavima.

“Čak i kad ništa drugo nije, iz Bosne se izvozila suha šljiva i hrastovina, ovo je priča o tome. U to doba iz Italije je, u rukama donesena jedna sasvim posebna violina. Grade se pruge čije tragove i danas nalazimo. Probijaju tuneli kojima prolazima, a ne znamo da su iz tog vremena. I “Lužnjak” je kratki roman o tom ambijentu. Odavno me čekala ova romaneskna balada ispričana u “Lužnjaku”- kaže Đedović, pisac poezije i romana. Kako naglašava, živi sa tekstom i uz tekst, a rezultat toga je plodno djelo, dobra knjiga i štivo koja zaintigrira svakog čitatelja da ostane prikovan za knjigu do zadnjeg ispisanog lista.

Hrast lužnjak je bjelogorično drvo iz roda hrastova . Narodni nazivi za hrast lužnjak su dub, gnjilec, hrastovina, lužnik, rani hrast, rošnjak. To je drvo visine do 40 m, a stablo može doseći promjer i do 3 m. To je dugovječno drvo koje može doseći starost od 500 do 800 godina. Šta je Đedoviću lužnjak?

“Lužnjak je metafora u liku vrste hrasta, a istovremeno i simbol čvrstine, istrajnosti, upornosti i, ako ćemo do kraja otvoreno, nepoderivosti bosanskog čovjeka. Kad se to uokviri u priču o izgradnji jedne pruge, koja je potreba novog okupatora zemlje Bosne, ali i silničko nametanje koje ne nailazi na oduševljenje domaćeg življa – naprotiv, onda se radi o dovoljno dramatičnom, surovo neizvjesnom ramu za sliku prilika, odnosa, stanja. Galerija likova, koje nam Meša nudi u izobilju, čak začudno bogata s obzirom na dužinu romana, nameće nam se potrebom da se spontano prepoznamo i da razumijemo ono što otprije znamo o prokletstvu izgradnje pruge iz doba auastro-ugarskog vakta na ovim prostorima, s jedne, ali i rađa nužnost, također,  spontanog, nekako po inerciji, podsjećanja na ono što smo o toj temi – makar u istrgnutim fragmentima – prije znali, prihvatili, shvatili… Na kašičicu, dozirano i s mjerom, ali dovoljno ubjedljivo, Meša nam podastire misli, dijaloge, napetost, razumijevanje, sukobe, spletke…”- objašnjava Zlatko Dukić, recezent.

 Dukić dodaje da je roman priča o prošlosti, a čije poruke i refleksije sežu do naših dana.

“I vjerovatno će trajati još dugo  i onda kada nas, današnjih, više ne bude i kada dođu generacije onih koji će na pravi način razumjeti šta znači ono „Što se na putu dogodi, na putu i ostane“. Ili što isijava iz riječi Abdulahovog oca Džemaila „…Pobuna je dobra, jer kad prestaneš da se buniš, onda više nisi ništa“.

Pored Dukića, kao recenzenti na knjizi su potpisani Zejćir Hasić i Šefik Husagić, a urednik je Uzeir Bukvić.

“Kao romansijer Mehmed Đedović najradije i najčešće poseže za temama iz bosanske prošlosti, ali istorijskoj temi pristupa na svoj nači.Iistorijski događaji su mu samo polazna tačka, nikada cilj, više od doslovne istorije zanima ga čovjek u odabranom istorijskom ramu u koji smješta priču. Zanima ga način života likova romana i sudbonosni događaji u vremenu i prostoru, a ti su likovi obični ljudi.  Dakle, ne oni koji određuju tok istorijskog događaja, nego oni čiji tok života određuje istorijski događaj”- naglasio je Zejćir Hasić.

Đedović stvara više od trideset godina, nagrađivan je za svoj književni rad u više navrata  i neumorno ispisuje priče o zemlji Bosni i ljudima u njoj.

Dvostruki je dobitnik godišnje nagrade Društva pisaca BH, za roman “Legionar” i knjigu priča “Malo čudo”, nagrade Skender Kulenović, Zija Dizdarević i Mak Dizdar. Piše prozu, poeziju i književnu kritiku. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima u Bosni i Hercegovini, a njegovi tekstovi prevedeni su na albanski, makedonski, francuski, engleski i njemački. Urednik je i recenzent brojnih knjiga.

Član je PEN-a BIH i Društva pisaca BH, a ova knjiga pomalo obilježava i mali jubilej njegovog književnog djelovanja.

Knjiga je štampana uz potporu Ministarstva za Kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

(Balans)