• tik tok

Lugavić o divljim deponijama u Tuzli: Moramo svojim primjerom pokazati kako se čuva okolina

Aug 21, 2024

Foto: Facebook

Divlje deponije u Tuzlanskom kantonu skoro pa je nemoguće iskorijeniti, jer tek što se očisti i sanira jedna, već je nastala na nekom novom mjestu druga deponija. Grad Tuzla intenzivno radi na rješavanju ovog velikog ekološkog problema. Tako je nedavno u velikoj eko akciji očišćena obala jezera Modrac u naselju Kiseljak. Ovaj dio obale Modraca godinama je bio mjesto nelegalnog deponovanja otpada. Gradonačelnik Tuzle, jedan je od inicijatora čišćenja obale jezera u naselju Kiseljak.

„Mi ćemo uvijek nastojati da barem većinu nelegalnih deponija uklanjamo i to promptno, kako ne bismo davali povoda da neko kada vidi divlju deponiju ponovo baca tu smeće. To je mukotrpan posao jer, nažalost, još uvijek imamo neodgovornih građana koji bacaju i odlažu smeće na nedozvoljena mjesta. Dobar primjer je naš Kiseljak gdje smo napravili jednu akciju gdje smo stvarno uradili odličan posao čišćenja obale, ali i šumskog dijela, šumskog pojasa, gdje se nalazila jedna ogromna deponija“, kazao je Lugavić za Balans.

Iako je od čišćenja prošlo izvijesno vrijeme, na sreću ovaj dio obale je još uvijek čist, bez novih deponija.

„Na svu sreću, koliko ja imam informacija, i od građana, i od našeg javnog komunalnog preduzeća Komunalac Tuzla, da je stanje sada daleko bolje, da se građani pridržavaju barem u ovom obalnom dijelu, obalnom pojasu, da što manje bacaju smeće, ali tu imamo i ribare, tu imamo i ratne vojne valide koji se nalaze tamo, koji stalno opominju i svojim primjerom pokazuju kako treba da se čuva okoliš, kako treba da se čuva obala, tako da mogu sa zadovoljstvom da kažem da akcija čišćenja Jezera Modrac je urodila plodom i da imamo daleko manji broj deponija nego što smo imali“, dodao je Lugavić.

Akcije čišćenja divljih deponija nastavljaju se u kontinuitetu. JKP Komunalac Tuzla, svaku deponiju za koju sazna, ekspresno očisti.

„Mi naravno moramo nastaviti sa ovim aktivnostima, moramo svojim primjerom pokazivati kako se odnosi prema okolini i edukativno raditi sa svim kategorijama stanovništva da u ovoj oblasti napravimo jedan veliki iskorak jer je to sve do nas. Dakle nije ni do koga drugog nego da mi moramo krenuti od sebe i svojim primjerom pokazati da ne trebamo i ne smijemo odlagati otpad na nepredviđena mjesta“, zaključuje gradonačelnik Lugavić.

(Balans)