• tik tok

Propast Bloka 7 Termoelektrane Tuzla: Otišli milioni maraka, a odgovornih nema

Aug 20, 2024

Foto: Balans

Portal Balans.co.ba je, u okviru projekta o stranim uticajima u Bosni i Hercegovini koji provodi Mediacentar Sarajevo, objavio niz sadržaja, uključujući intervjuee sa relevantnim stručnjacima, na temu Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Sadržaji su analizirali projekat izgradnje Bloka 7 sa okolišnog, ekonomskog, geopolitičkog te drugih aspekata. U sklopu projekta, danas je održan okrugli sto „Blok 7 TE Tuzla: Ostaci dvodecenijskog projekta”.

Blok 7 Termoelektrane Tuzla, po svemu sudeći, neće biti izgrađen. Elektroprivreda BiH je krajem aprila raskinula ugovor sa kineskim partnerima iz Konzorcija “Gezhouba”.

Ugovor s kineskim kompanijama potpisan je prije deset godina, a izgradnja nikada nije počela. Pripremni radovi su urađeni i tu se stalo. Kineski konzorcij je u septembru 2020. godine informisao Elektroprivredu BiH o odustajanju američke kompanije “General Electric” da bude podizvođač u ovom projektu. Kinezi su predložili alternativne kineske podizvođače za ključnu opremu, što je Elektroprivreda odbila, uz obrazloženje da alternativni podizvođač ne zadovoljava uslove.

Izgradnja Bloka 7, koji je najavljivan kao najveća investicija u BiH nakon rata, nije odmakao od pripremnih radova.

„Blok 7 je propao onog momenta kada je potpisan ugovor. Prije desetak godina se znalo, zbog trendova koji se dešavaju u Evropi, da nema budućnosti u uglju. I da se izgradio Blok 7, on bi bio zatvoren prije nego bi se otplatio kredit. Ja često poredim Blok 7 sa Termoelektranom Šoštanj u Sloveniji koja se napravila sa ogromnim gubicima. Tako da, prekid gradnje Bloka 7 je nešto najbolje što nam se moglo desiti“, kazao je Denis Žiško iz Aarhus centra.

A da li je Ugovor o izgradnji Bloka 7 raskinut, još se zvanično ne zna. Zastupnik u Federalnom parlamentu, Admir Čavalić, tražio je odgovore od Elektroprivrede BiH ali ih nije dobio.

„Zvanično, nema nikakvih informacija, nezvanično, vjerovatno će ići arbitražni postupak i zbog toga svaka strana nastoji da što manje priča o tome. Dakle, projekat Blok 7 je vjerovatno propao. Ovdje je pitanje fiskalne odgovornosti, 200, 300 miliona maraka novca poreznih obveznika jer mi Elektroprivredu indirektno podržavamo preko budžeta FBiH. Gdje je novac, šta se s njim desilo? To je novac koji je otišao na pripremne radove, šta je s novca koji je utošen čak i na promotivne aktivnosti i svu priču oko Bloka 7?“, pita Čavalić koji dodaje da još nema krivca za propast Bloka 7, a sumnja i da će ikada iko odgovarati za ovaj projekat.

Na okruglom stolu Mediacentra Sarajevo i portala Balans iz Tuzle, govorilo se o ovom projektu koji je trebao biti prekrertnica za razvoj Tuzlanskog kantona, umjesto toga, još je jedan u nizu projekata koji su propali.

„Radi se o projektu koji ima za cilj transparentnost i odgovornost stranih investicija u BiH. Investicije posmatramo šire u vidu kredita koje uzimamo od stranih finansijskih institucija. Naša istraživanja su pokazala da u tim investicijama često manjka transparentnosti i odgovornosti i mnoštvo je podataka koje mi ne znamo“, kazao je Tarik Močević iz Mediacentra Sarajevo.

Novinarka Nataša Tadić, uradila je niz intervjua na temu uticaja stranih investicija i propasti Bloka 7 kao najvećeg projekta na papiru u BiH.

„Mi ovde imamo slučaj da informacije iz Elektroprivrede BiH dolaze na kašičicu i mi mnogo toga ne znamo zvanično. Mi ovdje imamo slučaj da najveća poslijeratna investicija u BiH je propala, a to niko iz Elektroprivrede javno neće da kaže.Na kraju mi imamo situaciju da su na ovom projektu izgubljeni milioni maraka, a za posljedicu imamo poskupljenje struje za građane i za privrednike. Ovdje neko mora odgovarati“, kazala je urednica portala Balans Nataša Tadić.

(Balans)