• tik tok

(VIDEO) Panonska jezera u Tuzli imaju sjajnu sezonu: Gosti dolaze iz cijele Evrope

Aug 17, 2024

Foto: Balans

Panonska jezera u Tuzli, pravi su turistički biser grada Tuzle, a svakako i cijele BiH. Ovaj kompleks posjetili smo jutros oko 8:00 sati, već tada su plaže bile poprilično popunjene i zasigurno da je na jezeru bilo nekoliko hiljada gostiju. Već do 12:00 sati, jezero je bilo krcato gostima, a na plaži se moglo vidjeti i dosta stranaca.

„Mi dolazimo iz Njemačke, muž je Nijemac, a ja sam Bosanka. Tamo živim 20 godina. Na jezero smo došli prvi puta i prelijepo je, pozitivno sam iznenađena čiistoćim vode i same plaže. A cijene su, po meni, prihvaltljive“, kaže za Balans, Jasna iz Njemačke.

„Ovdje smo već tri dana, svake godine dolazimo organizovano. Iz Krajine smo, tačnije Bihaća. Tu sam sa suprugom i kćerkom“, kaže Ahmed.

„Prelijepo, prelijepo. Nemam riječi. Hvala našem bivšem gradonačelniku Jasminu koji nam je napravio ova jezera. Takvog vizionara nema na daleko. Ja sam rođena Tuzlanka i ponosna sam na ova jezera. Od kada su otvorena, ja ne idem na more, nemam potrebe“, ističe Zlata.

Za Panoniku je ovo izuzetno uspješna sezona zahvaljujući lijepom i sunčanom vremenu kojeg ima ove godine u izobilju.

„Od početka sezone do danas smo imali 418.000 posjeta. U taj broj spadaju i ulasci sezonskih pretplatnika“, kazao nam je Majid Porobić, direktor JP Panonika Tuzla.

A za one koji još ne znaju, Panonska jezera su slana umjetna jezera u Tuzli. Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te slani slapovi. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se i sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Sva tri jezera se nalaze u centru Tuzle. Panonska jezera predstavljaju jedinstvene primjere slanih jezera u Evropi, te imaju ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli i drugih minerala. Voda u jezerima neprestano kruži, i prečišćava se pješčanim filterima.

(Balans)