• tik tok

Veliki projekat: Završeno markiranje 580 km planiranske staze između BiH i Srbije

Aug 10, 2024

Foto: Balans

Označavenje kompletne planinarske staze od Tuzle do Užica u dužini od 580 km je završena, potvrđeno je iz Planinarskog društva “Konjuh” Tuzla. Snimljen je i GPS signal koji će uskoro biti pušten u aplikaciji.

Tuzla i Užice će uskoro biti povezane pješačkom stazom kroz projekat  “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E- CrossPass, a kojeg sufinansira Evropska unija (IPA II). Radovi na stazi su pri kraju.

“Markiranje staze je završeno, uskoro će biti GPS pušten u aplikaciju koju će moći skinuti svaki planinari i imati koordinate po kojima će se moći kretati. Pored planinskih društava koja gazduju određenim dionicama bit će vodiči, ali moći će se svako samostalno uputiti na ove staze. Izdat ćemo i brošuru, 85 putkokaza i 20 info tabli”- objasnio je Sabid Zekan, predsjednik Planinarskog društva “Konjuh” Tuzla. Zekan je dodao da ova staza povezuje i druge krakove koji povezuju planinarske domove i druge turističke atrakcije.

Staza nije zahtjevna i nema potrebe za nekom psoebnom alpinističkom opremom te je prilagođena svakom pojedincu.

 Projekat partnerski realizuju Turistička organizacija Užica, Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije. Dvogodišnji projekat treba uspostaviti pješačko-planinarski koridor između Tuzle i Užica u dužini od 580 km. To je najveći poduhvat te vrste u širem regionu zadnjih godina. Projekt je počeo 1.februara prošle godine, a završit će se 31. januara 2025.godine.

“Mi jačamo prekograničnu saradnju u vidu planinarenja. pravimo veliku staze od Tuzle, koja ide preko Živinica, Konjuha, Olova, Sokoca, Višegrada i dolazimo do Vardišta na graničnom prelazu sa Srbije, dalje preuzima Turistička organizacija Užica. Ovo je šansa za razvoj planinarstva, turizma, kulture, sporta.  Planinarenje nije samo obično pješačenje, to je skup svih aktivnosti pa i socioloških”- kazao je Zekan i naglasio da se će TK i BiH imati koristi od svega. Zahvaljujući ovom projektu, 12 opština će dobiti uređene pešačke staze koje će omogućiti građanima da što više borave u prirodi. Prirodni resursi Bosne i Hercegovine su veliki, što je dobra šansa za razvoj turizma.

Projekat ulazi u završnu fazu, a u septembru će na u Tuzli biti održan “Konjuh-Expo” na kojem će biti gosti iz Užica kao i ostali partneri projekta, škole, planinarske sekcije. Tu će biti prezentirane dosadašnje aktivnosti ovog velikog planinarskog poduhvata.

(Balans)