• tik tok

Vlada FBIH dug Rudnika Kreka smanjuje prodajom nekretnina, na licitaciju ide i zgrada BKC Tuzla?!

Aug 7, 2024

Foto: Balans

Vlada Federacije BiH  je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u junu donijela Odluku o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva Rudnika uglja „Kreka“ d.o.o.Tuzla koji su veći od 158 miliona KM.

Dio tog procesa je uveliko započeta prodaja neperspektivne imovine koja je u vlasništvu Kreke, a radi se o nekretninama vrijednim desetine miliona KM, koje će dobiti nove vlasnike, a veliki gubitaš Vlade FBiH dijelom sanirati dugovanja.

Jedna od najtraktivnijih je izgrada Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, objekat sa više od 5000 kvadratnih metara korisnog prostorau zapadnom dijelu Tuzle, koji je od Rudnika Kreka još 1997. godine kupila Vlada Tuzlanskog kantona.

Vlada i Skupština TK su u tom objektu formirali Javnu ustanovu BKC TK, koja je u međuvremenu izrasla u jednu od najvažnijih i najaktivnijih ustanova kulture u Tuzlanskom kantonu, ali ni do danas nisu okončani svi procesi iz kupoprodajnog ugovora čime bi objekat i formalno-pravno prešao u vlasništvo Tuzlanskog kantona.

Kako naš portal saznaje danas je po nalogu Rudnika uglja „Kreka“ d.o.o.Tuzla u objektu Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona boravio eksterni procjenitelj kojem su data ovlaštenja za izradu elaborata o procjeni vrijednosti nekretnina, što je prvi korak za prodaju ovog objekta.

Ko je bacio oko na kultni objekat tuzlanske kulturne scene, kakva je sudbina kulturnog centra koji u svom nazivu nosi ime Bosanski, kakva je uloga politike u cijeloj priči, obzirom da FBIH i Rudnikom Kreka upravlja jedna politička opcija, a Tuzlanskim kantonom i BKC-om druga, pitanja su kojima će javnost u narednim danima sigurno baviti, jer gašenje BKC-a mnogi neće mirno gledati.

(Balans)