• tik tok

Još traje gašenje požara na deponiji u Kladnju: Gusti dim ugrožava zdravlje ljudi

Aug 7, 2024

Foto: Facebook

Na području općine Kladanj već šesti dan aktivan je požar na Gradskoj deponiji Stanovi kojeg zajedničkim snagama gasi nekoliko vatrogasnih jedinica sa područja Tuzlanskog kantona i općine Olovo.

I pored velikih napora koji se ulažu ovih dana požar nije u potpunosti ugašen već je samo spriječeno njegovo širenje na okolnu šumu i naselja.

Požarište je još uvijek aktivno u granicama deponije, a najveći problem predstavlja gusti dim koji je pokrio okolna mjesta i ugrožava zdravlje ljudi. Poduzimaju se i radovi kako bi se izbjegla pojava odrona na pomenutom mjestu.

Mehanizacijom se prokopova obilazni put do deponije kako da bi se prišlo iz niže tačke te na bezbjedniji način završilo gašenje požara.

Podsjećamo, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, Općinski načelnik Jusuf Čavkunović donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na području općine Kladanj uzrokovane velikim požarom.

Obzirom da je na području općine Kladanj proglašeno stanje prirodne nesreće, te da Općina nema dovoljno resursa da se izbori sa nastalim problemom, upućen je zahtjev Vladi Federacije BiH i Vladi Tuzlanskog kantona da se u što kraćem vremenu formira multidisciplinarni tim stručnjaka koji će hitno procijeniti rizike i predložiti adekvatne mjere koje je potrebno poduzeti na požarištu.

Također, zahtjev za poduzimanje mjera i radnji upućen je Federalnoj upravi za civilnu zaštitu i Kantonalnoj upravi za civilnu zaštitu Tuzla, da sve svoje raspoložive resurse stave na raspolaganje i pruže pomoć u gašenju požara, a u cilju sprečavanja nastupanja štetnih posljedica po život i zdravlje ljudi i materijalnih dobara.

Na gašenju požara učestvuju vatrogasci iz cijelog Tuzlanskog kantona, a jedan vatrogasac i jedan uposlenik civilne zaštite, potražili su ljekrasku pomoć zbog trovanja dimom.

(Balans)