• tik tok

Sezona šljive: Za šta je sve korisno ovo voće?

Aug 5, 2024

Foto: Balans

Sezona je šljiva. Šljive su bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A. U ovom voću ima i puno kalija i fosfora, a sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar…

1. Šljive štite zdravlje srca

Ako vam se prehrana sastoji od voća i povrća, radi antioksidanta koje sadrže mogu pomoći kod snižavanja krvnog pritiska, a suhe šljive će puno pomoći ako vas muči hipertenzija. Prema studijama, konzumacija suhih šljiva je povezana sa snižavanjem krvnog pritiska i razine lošeg holesterola.

2. Djeluju protuupalno

Šljive su prava riznica antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja (a time i od kancerogenih promjena) te djeluju protuupalno. Neka istraživanja pokazala su da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (daje šljivama crvenu i plavo-ljubičastu boju) te kvercetin i katehin koji pripadaju skupini flavonoida. Katehin je moćan antioksidans kojega u obilju ima i u zelenom čaju.

3. Pomažu pri kontroli šećera u krvi

Jedna je studija, objavljena u magazinu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, otkrila kako sušene šljive pružaju osjećaj sitosti, što znači da ćete puno manje jesti, a smanjen unos hrane osigurava lakšu kontrolu kilograma, ali isto tako sprečava razvoj pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. To se možda može objasniti činjenicom da šljive ne uzrokuju povišenje šećera u krvi i inzulina.

4. Jačaju memoriju

Antioksidanti nisu jedine dobrobiti šljiva, a prema nedavno objavljenoj studiji, imaju karakteristike koje poboljšavaju pamćenje. Istraživanje je pregledavalo 73 stručna teksta koji otkrivaju da šljive mogu pojačati memoriju. Kako ove studije ne otkivaju radi li se o suhim ili svježim šljivama, potrebno je obaviti još istraživanja. Šljive su pune antocijanina, antioksidanta iz grupe flavonoida koja daje plavi, crveni ili ljubičasti pigment, a upravo je taj sastojak povezan sa memorijom.

5. Mogu ojačati zdravlje kostiju

Na životinjskim je studijama otkriveno kako konzumacija suhih šljiva može imati pozitivan utjecaj na gustoću kostiju i mogu zaustaviti propadanje koštane mase. Ovo je posebno važno kako starimo jer se gustoća kostiju tada smanjuje i postoji veliki rizik da će doći do osteoporoze.

6. Šljive mogu pomoći kod zatvora

U ovom slučaju nije važno kakve šljive odaberete, ali čini se da suhe šljive imaju malo više vlakana pa mogu i brže pomoći.

(Balans/ordinacija.hr)