• tik tok

Živinice imaju sve više firmi: Za sat vremena registrujete obrt

Aug 4, 2024

Foto: Facebook

Grad Živinice bilježi sve veći broj firmi na tom području, a time i broj zaposlenih. Ova lokalna zajednica postala je atraktivna destinacija za ulagače koji često zaobilaze veće gradove zbog komplikovanih procedura za otvaranje firmi.

Živinice trenuno imaju 468 firmi sa sjedištem na području tog grada što je za 24 firme više nego prošle godine.

“Zadovoljstvo nam je da povećavamo ukupnu vrijednost proizvodnje, broj zaposlenih, ukupnu vrijednost izvoza. I što je važno, povećavamo broj stanovnika, broj novorođenih i broj povratnika koji se vraaćaju u Živinice i investiraju”- rekao je Began Muhić, gradonačelnik Živinica.

Živinice, koje se zovu i gradom milionera, popularne su za privrednike zbog olakšica koje je Grad Živinice napravio da bi privukao domaće i strane investitore.

“Kada neko iznese ideju našoj gradskoj administraciji, od tog momenta ona postaje naša zajednička ideja. Imamo stručne ljude koji, rame uz rame, rješavaju i otklanjaju otežavajuće okolnosti, olakšavamo administrativno-tehničke stvari is redina smo koja se može pohvaliti da u roku od 24 sata registrujemo obrt u našem gradu”- ističe Muhić.

Rezultat toga je da je sve više firmi u poslovnim zonama na Ciljugama. U Poslovnoj zoni Ciljuge 2 populjeno je oko 95 % kapaciteta.

“Tražimo načine za otvaranje novih poslovnih zona. Trenutno u Žviinicama imamo četiri poslovne zone. U Živinicama imamo preko 3.000 lica koja imaju registrovanu djelatnost. Nastojat ćemo da to nastavimo, mada imamo niz otežavajući okolnosti koje nas prate, od Zakona o raspolaganju državnom imovinom i državnim zemljište. Mi ćemo ići kroz prostorni plan TK i Grada Živinice i iznaliziti nova rješenja za nove poslovne zone”- poručuje gradonačelnik.

Najnovija firma koja je otvorena na Ciljugama je “Solar smart” vlasnika Anela Hadžića iz Švicarske, a koja će raditi na projektovanju i instalacija solarnih elektrana.

Još 2028. godine u Živinicama je otvoren Centar za biznis u kojem se dozvole rad izdaju za samo dva sata. Centar radi u nadležnosti Službe za lokalni ekonomski razvoj, finansije i trezor Grada Živinice, a njegova osnovna uloga je poboljšanje poslovnog ambijenta. On je od ključne važnosti za unaprijeđenje poslovne saradnje i dobra prilika za sve one koji imaju ideje za pokretanje vlastitog biznisa. Osim poboljšanja saradnje i pojednostavljenih procedura za investitore, tu je i uvođenje registra obrta, pravljenje plana kapaciteta u postojećim poslovnim zonama, uspostavljanje i uređenje novih poslovnih zona, kao i pokretanje projekata javnog privatnog partnerstva. Bilo da su domaći ili strani investitori, privrednici dobijaju infromacije, stručnu pomoć, savjete. Centar je skratio procese izdavanja odobrenja odobrenja za rad samostalnim djelatnicima na dva sata. Koliko je zaista on doprinio poslovnom razvoju Živinica, govori činjenica da te godine kada je otvoren, bilo je1.080 obrta i 380 privrednik subjekata. Danas je taj broj puno veći što je i potvrdio sam gradonačenik. Očekivati je da bi ta cifra mogla rasti jer su Živinice nedavno posjetili milioneri iz Njemačke kojima su prezentirane mogućnosti za poslovna ulaganja.

(Nataša Tadić)