• tik tok

(FOTO) Hronični problem mještana Dubrava: Nemamo vode, redukcije su i ljeti i zimi

Aug 1, 2024

Foto: Balans

Mještani Donjih i Gornjih Dubrava, naselja koja su teritorijalno dio grada Živinica, muku muče sa vodom danima što im predstavlja velike probleme na visokim temperaturama.

Kako nam je objašnjeno iz Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Živinice, problem je nastao 27.  jula kada je prekinuta isporuka vode od strane preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Tuzla zbog kvara na postrojenju za prečišćavanju vode i izvorištima-bunarima.

“Za grad je vršena minimalna isporuka od 30 l/s, a za Gornje i Donje Dubrave nije bilo isporuke vode. Javno preduzeće ,,Vodovod i kanalizacija” Tuzla je u potpunosti saniralo kvarove u jutarnjim satima 31.07.2024. godine te vrši isporuku vode za Grad Živinice, Gornje i Donje Dubrave. U nedovoljim količinama zbog vremenskih uslova i visoke temperature. Izvorišta nemaju dovoljne količine vode za potrebe Grada Tuze i Živinica te iz navedenih razloga su uvedene redukcije vode. Javno preduzeće  “Vodovod i kanalizacija” Živinice ulaže maksimalne napore kako bi svim građanima ravnomjerno raspodijelili količine vode koje trenutno imamo na raspolaganju, a za visinske zone na području Grada Živinice, Gornjih i Donjih Dubrava isporuka vode se vrši cisternama”- stoji u pismenom odgovoru koju smo dobili od pomenutog komunalnog preduzeća.

Mještani su ogorčeni i razočarani činjenicom da u 21. stoljeću nemaju vode i to na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.

“Ovoga ljeta smo imali već jedan period od uzastopnih sedam, osam dana bez vode, a trenutno je stanje gore. Zadnji put smo imali vodu prije tri dana na čitavih pola sata, sa slabim pritiskom. S obzirom na to da se nalazimo u visočijem dijelu Donjih Dubrava, situacija je složenija. Kuće iznad moje nemaju vodu iz česme i po mjesec dana”- objašnjava za Balans Marijana Petrović, mještanka Donjih Dubrava. Ionako slab pritisak još je slabiji za one mještane koji ne stanuju u prizemlju.

“Moja obitelj stanuje na drugom katu kuće i nikada ne možemo koristiti vodu od grada Živinice jer je pritisak toliko slab da vodu iz bojlera ne možemo koristiti, a ni uključivati mašina za veš ili suđe. Ovo nije problem od jučer. Nama je ovako godinama. Mene je sramota reći da u 2024. godini nemamo redovito vodosnabdijevanje. Redukciju imamo i ljeti i zimi. Većina domaćinstava ima svoje bunare, pa se tako snalazimo. Ali problem je ljeti, kada je u bunarima slab dotok vode”- kaže Petrović. Mještani se za vodu snalaze kako znaju i umiju, a najčešće je spas bunar. Za one koji ga imaju.

Problem mještana Dubrava sa vodom nije od jučer. Kako tvrde,redukcije imaju od rata.

“Prema toj redukciji, mi imamo vodu od 7:00 do 15:00 sati.  I to je naše normalno i nažalost,  to smatramo urednim snabdijevanjem jer čim dođe ljeto, redukcije su po nekoliko dana. Ja sam kao dijete poslije škole imao obavezu dovući po 100 litara vode svaki dan od komšija koji su na nižoj nadmorskoj visini jer nema dovoljno pritiska da voda dođe do nas”- prisjeća se Dragan Grgić, mještanin. On podsjeća da se već godinama priča da je riješen problem vodosnabdjevanja u Dubravama puštanjem u rad rezervoara Trokino brdo. Međutim, situacija je još gora, tvrde oni koji se suočavaju sa nedostatkom vode, a često se kupaju pod otvorenim nebom uz improvizovane tuševe.

“Protekli mjesec dana smo imali, sve kada se sabere, vodu nekih 24sata. I prođe i po četiri, pet dana bez kapi vode. Srećom, imamo uposlenika Vodovoda koji živi u blizini pa se svojski trudi da zatvaranjem pojedinih naselja nekada i do nas voda dođe. Pa se desi jednom u pet dana da dođe do moje kuci, ali ima komšija iznad mene koji zadnjih 30 dana uopće vode dobili nisu. Ko god ne živi u prizemlju, sigurno neće moći bojler korisiti. Kada se smanji pritisak i vode nestane kod nas, ona se slije u ravničarski dio i oni imaju vode 24 sata što na kraju dovede do toga da i kada dođe voda, ujutro prvih sat vremena samo zrak izbija kojeg mi uredno platimo, dok se ne napuni mreža. Tako da duplo više platimo nego li potrošimo”- naglašava Grgić.

Muku sa vodom muče i oni koji žive u ravničarskom dijelu Dubrava. Spas traže u bunarima u svojim dvorištima.

“Mi imamo bunar, ali ne pijemo tu vodu. Koristimo je samo za kupatilo. Kada dođe voda, sipamo za piće. Jučer je malo došlo, jutros kad sam krenula na posao, nema opet”- priča Mersija Ramić, mještanka koja živi u ravničarskom dijelu Dubrava.

Hoće li se konačno i kada dugoročno riješiti problem koji Dubrave imaju, pitali smo i Grad Živinice. Ali odgovor nismo dobili.

Odgovore na ovo temu je zatražila i Ivana Mijatović, zastupnica, na sjednici Skupštine TK prije nekoliko dana. Mijatović je pitala na koje način Grad Živinice raspoređuje vodu u mjesnim zajednicama, koliko je Grad Tuzla obavezan isporučiti vode Živinicama i po kojoj cijeni, koje mjesne zajednice u Živinicama trenutno imaju pristup gradskoj vodi i na kraju krucijalno pitanje, postoji li plan za izgradnju vodovodne mreže u Donjim i Gornjim Dubravama.

(Nataša Tadić)