• tik tok

Lukavački ronioci čistili Sreser na Pelješcu

Jun 24, 2024

Foto: Eko-ronilačka grupa

Na poziv Turističke zajednice Janjina sa poluotoka Pelješca, članovi Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca su tokom proteklog vikenda učestvovali u ekološkoj akciji čišćenja podmorja zajedno sa roniocima iz Sarajeva i Sresera.

U dva dana očišćen je priobalni dio u Dračama i Sreseru. Dobar dio ovog smeća donesu i morske struje, ali jedan dio se odnosio i na bačene automobilske gume i odbačene vrše za ribilov.

„Sreser i Drače su mala mirna mjesta uz obalu mora, u kojima veliki broj građana iz Tuzle, Lukavca i Sarajeva ima kuće za odmor. Mirna oaza, za razliku od većine mjesta na jadranskoj obali, privlači ljude koji, bježeći od gradske buke, ovdje pronalaze svoj mir. Mi smo se odazvali na poziv Turističke zajednice Janjina i našeg kolege ronioca Ahmeda Šabića, koji je inicijator ove ekološke akcije, a koji ljetuje na Pelješcu preko 40 godina. Mi, osim što organizujemo ekološke akcije čišćenja naših rijeka i jezera, rado se odazivamo i na poziv kolega ronioca i na ovaj način dajemo doprinos očuvanju podvodnog svijeta koji nas iz zarona u zaron svaki put iznova fascinira”- kazali su iz Eko-ronilačke grupe invalida.

Već naredni vikend, lukavački ronioci će čistiti Neretvu ispod Starog mosta, a na poziv kolega iz Ronilačkog kluba “Neretva” iz Mostara. Ovakve akcije su prilika za sticanje novih prijatelja, razmjenu iskustava, ali i odličan trening za ronioce.

(Balans/ Eko-ronilačka grupa invalida Lukavac)